Ook in de zomer is vitamine D belangrijk
Je lichaam maakt vitamine D zelf aan door de invloed van het zonlicht. Achterover leunen in een lekkere strandstoel en genieten van het zonnetje is helaas niet altijd mogelijk. Ook in de zomer moet je alert zijn dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt. Sommige mensen zijn minder goed in staat om zelf voldoende vitamine D aan te maken of er kan een andere oorzaak zijn. Behoor jij tot die groep?
Nut van lichaam vitamine D
Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden, maar is ook belangrijk om de weerstand en de spierkracht op peil te houden. Voor mensen die wat neerslachtig zijn, kan extra vitamine D eveneens ondersteuning bieden. Met vitamine D is veel gezondheidswinst te behalen.
Gezondheidsraad adviseert extra vitamine D
Naast het benutten van zonlicht, kun je ook vitamine D binnen krijgen met voeding. Je treft het vooral aan in vette vis en wat minder in vlees en eieren. Aan boter, halvarine, margarine en bak- en braadproducten kan het zijn toegevoegd. Niet iedereen krijgt echter voldoende vitamine D binnen. De Gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen het hele jaar door vitamine D suppletie:
- kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar
- vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven 70 jaar
- personen met een getinte huidskleur
- zwangere vrouwen
- mensen die onvoldoende aan zonlicht worden blootgesteld
Val jij (of je kind) hieronder? Dan is een voedingssupplement met 10 microgram (µg) per dag aanbevolen, alleen als je een vrouw of man van boven de 70 jaar bent, dan adviseert de Gezondheidsraad een dagdosering van 20 microgram.
Minder aanmaak vitamine D
Waarom maken sommige mensen minder vitamine D aan? Naarmate je ouder wordt gaat het proces van het aanmaken van vitamine D in de huid steeds moeilijker. Als je een donkere huid hebt werkt het ook anders. Een donkere huid beschermt van nature beter tegen de zon, maar is weer minder goed in staat om onder invloed van zonlicht vitamine D aan te maken. Als je veel in de schaduw zit of alleen met een laag zonnebrand in de zon zit, dan kan het ook zijn dat je weliswaar je huid goed beschermt, maar ’s zomers weinig vitamine D aanmaakt. Daarmee is ook de voorraad die je opslaat en in het begin van de winter aanspreekt onvoldoende. Draag je een sluier of kom je amper buiten? Ouderen of jongeren die veel tijd achter de computer, mobiel of tv doorbrengen komen vaak minder buiten. Ook dan is extra vitamine D wenselijk. Gelukkig zijn er vandaag de dag diverse voedingssupplementen die een goede aanvulling zijn op je dagelijkse voeding, zodat een tekort aan vitamine D kan worden voorkomen.
Welke groepen volgen het vitamine D advies niet op?
Ondanks het advies van de Gezondheidsraad krijgen bepaalde groepen te weinig vitamine D binnen. Dit blijkt uit het meest recent gepubliceerde rapport van het RIVM. Vooral 50+ vrouwen en 70+ mannen volgen het advies beperkt op. Slechts 48% van de 50+ vrouwen neemt in de winter een vitamine D-supplement en 38% in de zomer. Het aantal vrouwen dat vitamine D-supplement gebruikt is niet toegenomen in vergelijking met de voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Bij de 70+ mannen liggen deze getallen nog lager. 20% van de 70+ mannen gebruikt in de winter een vitamine D-supplement en 15% in de zomer. Van de kinderen van 1-3 jaar gebruikt 70% in de winter en 65% in de zomer een vitamine D-supplement. Vitamine D aanvullen kan dus het hele jaar door meer aandacht gebruiken.
Gevolgen van een vitamine D-tekort
Uit de voedselconsumptiepeiling 2012-2016 van RIVM blijkt dat inname van vitamine D bij veel bevolkingsgroepen laag is. De onderzoekers verwachten dat in de toekomst meer mensen over de hele wereld in verschillende leeftijdsklassen een vitamine D-tekort zullen oplopen. Dat kan zich uiten in botontkalking, spierzwakte, verminderde weerstand en vermindering van de mentale weerbaarheid.
Extra aandacht voor je weerstand
In deze roerige tijd besteden veel mensen extra aandacht aan een goede weerstand. Vitamine D mag daarom zeker niet vergeten worden. Wil je meer weten over wat vitamine D voor jou kan betekenen? Bekijk het hier of lees op IVG onder nieuws een van de vele artikelen die erover zijn gepubliceerd.
Bronnen