Vitamine E
Vitamine E, ook wel tocoferol genoemd, is een vet-oplosbare vitamine en een belangrijke antioxidant. Dit betekent dat deze vitamine de gezonde cellen in je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Ook zijn er aanwijzingen dat vitamine E belangrijk is voor de weerstand.
Wat doet Vitamine E voor je gezondheid?
Vitamine E heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:
- Vitamine E is een antioxidant en helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf
- Er zijn aanwijzingen dat vitamine E een belangrijke rol speelt bij het op peil houden van de weerstand
- Het is waarschijnlijk dat vitamine E een rol speel bij het gezond houden van hart- en bloedvaten
Vitamine E in voeding
Vitamine E is een vet-oplosbare vitamine. Het zit in bijvoorbeeld zonnebloemolie en noten, maar ook in groene bladgroente en volkorengranen. Dierlijke producten bevatten weinig vitamine E.
In 100 gram spinazie zit bijvoorbeeld 3,5 milligram vitamine E dat is ongeveer 30% van de dagelijkse behoefte van een gemiddelde volwassene. Met één eetlepel zonnebloemolie krijg je 9,5 mg vitamine E binnen. Dat is ongeveer 80% van de dagelijkse behoefte van een gemiddelde volwassene.
Vormen van vitamine E
Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal stoffen, zogenaamde tocoferolen, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Vooral alfa-tocoferolen komen in voeding voor. Deze vorm wordt ook het beste door lichaamscellen opgenomen. Er bestaan ook synthetische vormen van vitamine E.
Vitamine E in voedingssupplementen
Je kunt vitamine E los kopen maar het komt ook vaak voor in multivitamine preparaten. Losse vitamine E zit vaak in een softgel (capsule). Op het etiket van een voedingssupplement wordt vitamine E uitgedrukt in Internationale Eenheden (IE of IU). De volgende omrekeningsfactor geldt: 1 IE = 0,67 milligram alfa- tocoferol.
Wanneer is een aanvulling met Vitamine E nuttig?
Bij kinderen en jongvolwassenen komt een lage inname regelmatig voor. Een aanvulling kan dan nuttig zijn.
Voor de huid
Vitamine E beschermt lichaamscellen tegen invloed van buitenaf zoals vervuiling en zonlicht. Vanwege deze functie gebruiken veel mensen vitamine E om de cellen in de huid te beschermen.
Waar moet ik op letten bij gebruik van Vitamine E?
Tekort vitamine E
Een tekort aan vitamine E komt in Nederland eigenlijk niet voor. Alleen bij zeer ernstige opname stoornissen van het lichaam kunnen mensen een tekort aan vitamine E krijgen. Een ernstig vitamine E-tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.
Veilige inname
Voor vitamine E is een veilige inname van 300 milligram per dag voor volwassenen vastgesteld. Als je langdurig meer dan deze hoeveelheid inneemt kan vitamine E zich opstapelen in het lichaam. Er is nog weinig bekend of er aan deze opstapeling negatieve gevolgen zitten.
Voor mensen die bloedverdunners gebruiken of een vitamine K tekort hebben kan te veel vitamine E zorgen voor problemen met de bloedstolling.
Hoeveel Vitamine E per dag?
Voor vitamine E is de Referentie Inname 12 milligram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid vitamine E die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.
In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor vitamine E.
De Adequate inname is een grove schatting, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine E niet bepaald kan worden vanwege beperkte gegevens.