B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Plantensterolen

Plantensterolen of -stanolen zijn bioactieve stoffen ook wel bekend als fytosterolen. Lage gehaltes van plantensterolen komen voor in plantaardige olie en graanproducten. Ons lichaam kan zelf geen plantensterolen en -stanolen aanmaken. We kunnen ze dus alleen via de voeding, bijvoorbeeld speciale margarine, en via voedingssupplementen binnenkrijgen.

Wat doet Plantensterolen voor je gezondheid?

Plantensterolen en -stanolen hebben de volgende bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.

Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 1,5 à 3 g plantensterolen.

Vanwege deze eigenschap worden ze toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen en voedingssupplementen voor mensen met een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed.

  • Plantensterolen en plantenstanolen dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed, bij een minimale inname van 0,8 gram. Voor het behoud van een normaal cholesterolgehalte is een lagere inname dus voldoende.

Plantensterolen vormen in de darmen een soort barrière voor de opname van cholesterol in het lichaam.

Plantensterolen in voeding

Plantensterolen en -stanolen zijn stoffen uit granen, zaden en noten. Ook komen ze in sommige groente en fruitsoorten voor. Qua structuur lijkt het erg op de cholesterol in het lichaam.

De hoeveelheid plantensterolen die je met je voeding binnenkrijgt is vaak niet voldoende voor het verlagen van je cholesterol. Er is ongeveer 2 gram plantensterol per dag nodig voor dit effect. Deze hoeveelheid krijg je binnen als je 50 porties broccoli eet (± 360 mg/kg plantensterol in broccoli) of 425 tomaten (± 75 mg/kg plantensterol in tomaten). Om deze reden worden plantensterolen vaak aan speciale producten, zoals bijvoorbeeld margarine, toegevoegd.

Plantensterolen in voedingssupplementen

Ook aan voedingssupplementen kunnen plantensterolen of -stanolen worden toegevoegd.

Wanneer is een aanvulling met Plantensterolen nuttig?

Voor mensen met een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed is het nuttig om met voeding en supplementen met plantensterolen en plantenstanolen het cholesterolgehalte te verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

De beste manier om je cholesterolgehalte te verlagen en een goede balans te vinden tussen goed en slecht cholesterol is het veranderen van je leefstijl. Beweeg regelmatig, rook niet en eet gezond. Kies een voedingspatroon met voldoende groente en fruit en met onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Plantensterolen?

Producten voor het verlagen van je cholesterolgehalte zijn niet bedoeld voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden. Wanneer je cholesterolverlagende geneesmiddelen gebruikt overleg dan eerst met je arts of je ook producten met plantensterolen kunt gaan gebruiken.

Producten met plantensterolen zijn niet geschikt voor zwangere en borstvoedende vrouwen en kinderen jonger dan vijf jaar.

Veilige inname

Het advies is om niet meer dan 3 gram toegevoegde plantensterolen en -stanolen per dag in te nemen.

Hoeveel Plantensterolen per dag?

Om te kunnen bijdragen aan de instandhouding van normale cholesterolgehaltes in het bloed is een minimale inname van 0,8 gram plantensterolen per dag wenselijk. Voor het verlagen van het cholesterolgehalte is een hogere inname nodig, minimaal 1,5 gram per dag.