Lycopeen
Lycopeen is een bioactieve stof met een antioxidant werking en behoort tot de carotenoïden. Het komt voornamelijk voor in tomaten en producten afgeleid van tomaten. Vanwege de helderrode kleur wordt lycopeen ook als kleurstof aan producten toegevoegd. Wanneer dit het geval is staat er een E-nummer vermeld op het etiket.
Wat doet Lycopeen voor je gezondheid?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van lycopeen in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat lycopeen de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:
- Antioxidant werking ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
- Een beschermende rol van lycopeen voor de prostaat
- Lycopeen helpt mogelijk bij het verlagen van het cholesterolgehalte
- Een inname van lycopeen kan de huid beschermen tegen zonlicht
Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.
Lycopeen in voeding
Lycopeen geeft de kenmerkende rode kleur aan tomaat, rozenbottels en watermeloen. In deze voedingsmiddelen komt het van nature voor. In 100 gram rauwe tomaat komt bijna 3 milligram lycopeen voor.
Het wordt ook toegevoegd aan andere levensmiddelen als kleurstof. Lycopeen is de meest voorkomende carotenoïde in het menselijk lichaam.
Lycopeen in voedingssupplementen
Lycopeen is vaak als enkelvoudig preparaat te koop in de vorm van capsules.
Waar moet ik op letten bij gebruik van Lycopeen?
Aan voedingssupplementen met lycopeen mag maximaal 15 mg per dagdosering worden toegevoegd. Er zijn geen aanwijzingen dat lycopeen voor ongewenste effecten zorgt.
Hoeveel Lycopeen per dag?
Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor de inname van lycopeen.