Lactoferrine
Lactoferrine is een eiwit dat het lichaam zelf aanmaakt. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen waaruit mensen, dieren en planten zijn opgebouwd. De naam lactoferrine verwijst naar koemelk (lacto), waarin het eiwit voor het eerst is ontdekt en naar ijzer (ferrine) waaraan het kan binden. Er zijn twee vormen van lactoferrine: hololactoferrine en apolactoferrine. Hololactoferrine bevat ijzer, terwijl apolactoferrine geen ijzer bevat. Het lichaam maakt lactoferrine aan in klieren zoals de melkklieren, speekselklieren en de alvleesklier. Lactoferrine zit in lichaamsvocht zoals speeksel, zweet en sappen uit je maag en darmen, maar de grootste hoeveelheden vind je in moedermelk. Ook wordt het door witte bloedlichaampjes uitgescheiden.
Als we intensief sporten, kan ons lichaam meer lactoferrine aanmaken. Na bijvoorbeeld intensief hardlopen stijgt de hoeveelheid lactoferrine in het bloed en in het speeksel.
Wat doet Lactoferrine voor je gezondheid?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van Lactoferrine in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat lactoferrine de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:
- Lactoferrine draagt bij aan het gezond houden van de huid
- Lactoferrine ondersteunt het immuunsysteem
Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.
Lactoferrine in voeding
Lactoferrine komt voor in koemelk, maar ook in melk van andere diersoorten. Een glas koemelk (250 milliliter) bevat ongeveer 25 milligram lactoferrine.
Moedermelk
Moedermelk bevat grote hoeveelheden lactoferrine. Hoeveel er in de borstvoeding zit verschilt. De eerste moedermelk, ook wel biest of colostrum genoemd, kan tot wel 7 mg/ml lactoferrine bevatten. Na een aantal weken neemt de hoeveelheid af tot 1-4 mg/ml lactoferrine. Lactoferrine bindt aan ijzer in de moedermelk, waardoor het ijzer goed opgenomen kan worden in de darmen van de baby. Ook helpt de grote hoeveelheid lactoferrine in de moedermelk bij de ontwikkeling van een goed werkend immuunsysteem van de baby.
Lactoferrine in voedingssupplementen
Lactoferrine wordt vaak als enkelvoudig supplement verkocht. Meestal als capsules. Soms zitten er ook andere ingrediënten in zoals vitamine C of zink.
Wanneer is een aanvulling met Lactoferrine nuttig?
Huid en weerstand
Je lichaam maakt zelf lactoferrine in kleine hoeveelheden aan. Wanneer je je huid of weerstand wilt ondersteunen kan aanvulling met lactoferrine nuttig zijn.
Opname van ijzer
Lactoferrine bindt aan ijzer. Hierdoor kan het ijzer uit voeding makkelijker opgenomen worden door de darmen. Er zijn aanwijzingen dat suppletie van lactoferrine in combinatie met ijzer effectiever is dan het nemen van alleen ijzer.
Waar moet ik op letten bij gebruik van Lactoferrine?
Lactoferrine wordt gewonnen uit koemelk. Wanneer je een koemelk allergie hebt, kun je geen supplementen met lactoferrine gebruiken. Bij een lactose intolerantie kun je soms wel lactoferrine gebruiken. Dat hangt af van de ernst van de intolerantie en van het supplement. Sommige lactoferrine supplementen bevatten bijna geen lactose, waardoor iemand met een lactose intolerantie het zou kunnen verdragen. Meestal staat het op het potje of het lactose bevat of niet.
Supplementen met lactoferrine zijn geschikt voor vegetariërs, maar niet voor veganisten.
Veilige inname
Er is geen veilige bovengrens vastgesteld voor supplementen met lactoferrine, maar er zijn aanwijzingen dat een dagelijkse inname tot 600 mg veilig is.
Hoeveel Lactoferrine per dag?
Er zijn geen officiële aanbevelingen voor lactoferrine zelf. Lactoferrine wordt gebruikt om de hierboven genoemde gezondheidseffecten. Omdat een voedingssupplement met lactoferrine slechts kleine hoeveelheden van het eiwit lactoferrine bevat, is het niet nuttig om dit te nemen om je eiwitinname te verhogen.
Veel gebruikte doseringen in voedingssupplementen zijn 150-500 mg lactoferrine per dag.
Veelgestelde vragen
Hoe lang mag je lactoferrine gebruiken?
Wetenschappelijke onderzoeken naar lactoferrine laten zien dat het in ieder geval tot één jaar veilig gebruikt kan worden.
Wat zijn de bijwerkingen van lactoferrine?
Over het algemeen ervaren mensen geen ongewenste effecten na gebruik van lactoferrine. Bij hele hoge doseringen kun je last krijgen van je maag en darmen of huidirritatie. Dit komt echter niet vaak voor. Stop met gebruik bij ernstige bijwerkingen en meld dit bij de fabrikant of bij het bijwerkingencentrum Lareb.