Arginine
Arginine is een aminozuur dat het lichaam zelf kan maken uit andere aminozuren, maar het is ook belangrijk om via de voeding binnen te krijgen. We noemen het daarom semi-essentieel. Aminozuren zijn bouwstenen voor eiwitten, één van de belangrijke bestanddelen waaruit mensen, dieren en planten zijn opgebouwd.
Wat doet Arginine voor je gezondheid?
Arginine is de voorloper van stikstofmonoxide, een belangrijke stof in het lichaam. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van extra toegevoegde aminozuren in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat arginine de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:
- Arginine ondersteunt een normale bloedcirculatie, belangrijk voor een gezonde bloeddruk
- Het zorgt mede voor een goede weerstand
- Arginine draagt bij aan een normale celdeling
Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.
Arginine in voeding
Arginine komt vooral voor in dierlijke producten, zoals rood vlees, gevogelte, vis en zuivelproducten. Ook in noten en zaden komt arginine voor.
Arginine in voedingssupplementen
Arginine wordt vaak als enkelvoudig voedingssupplementen verkocht, veelal met als doelgroep sporters. De vorm die je terugvindt in supplementen is L-arginine. Dat is een vorm die het lichaam gebruikt.
Wanneer is een aanvulling met Arginine nuttig?
Voor kinderen is arginine een essentieel aminozuur omdat de aanmaak door het lichaam nog te laag is. Het is dan belangrijk om voldoenden arginine via de voeding binnen te krijgen, eventueel aangevuld met een voedingssupplement.
Waar moet ik op letten bij gebruik van Arginine?
Veilige inname
De veilige inname van arginine met voedingssupplementen is volgens de Nederlandse Gezondheidsraad 2,3 gram per dag voor volwassenen.
Hoeveel Arginine per dag?
Er zijn geen officiële aanbevelingen voor de hoeveelheid arginine. Het wordt gebruikt om de hierboven genoemde gezondheidseffecten. Meestal krijg je met een voedingssupplement met arginine hoeveelheden binnen die niet noemenswaardig bijdragen aan je dagelijkse eiwitinname.