Zink en selenium voor je weerstand
Van de mineralen zink en selenium (ofwel seleen) is bekend dat ze een positieve invloed hebben op je immuunsysteem. Zeker in deze tijd van het jaar is een goede weerstand belangrijk voor het beschermen van je lichaam tegen invloeden van buitenaf. Je lichaam neemt zink en selenium op uit voeding. Deze mineralen zitten in de bodem en water en daardoor ook in je voeding. Je hebt van het mineraal selenium een kleine hoeveelheid nodig en daarom heet het een spoorelement. Wat doen zink en selenium voor je, waar zitten ze in en hoeveel heb je dagelijks nodig?
Wat is zink?
Zink is onderdeel van een groot aantal enzymen in je lichaam. Het mineraal is onmisbaar voor essentiële processen. Naast dat het goed is voor je immuunsysteem draagt het bij aan het behoud van sterke botten, haar en nagels. En het helpt bij het gezond houden van je huid. Het is van belang voor je gezichtsvermogen en de aanmaak van cellen en weefsels. En het speelt een rol bij de normale opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten, eiwitten en DNA. Zink is ook goed voor het geheugen en voor evenwichtigheid in stresssituaties. Omdat het bij zoveel processen in lichaam betrokken is heb je dagelijks voldoende zink nodig.
Waar zit zink in?
In verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen zitten kleine hoeveelheden zink. In 100 gram 45+ kaas zit bijvoorbeeld 4,6 milligram zink. Wanneer je met je dagelijkse voeding veel vezels binnenkrijgt door peulvruchten en volkorenproducten kan de opname van zink uit voeding worden bemoeilijkt.
Hoeveel zink heb je nodig?
Een volwassen vrouw heeft 7 milligram zink per dag nodig en een volwassen man 9 milligram. De Gezondheidsraad beveelt specifieke groepen, zoals kinderen in de groei of zwangere vrouwen, aan om meer te nemen. Voor mannen heeft zink nog een extra functie. Het draagt bij aan de instandhouding van het normale testosterongehalten in het bloed en is goed voor de kwaliteit van sperma. Voor kinderen is het belangrijk tijdens de groei en cognitieve ontwikkeling. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven hebben ook een hogere zinkbehoefte.
In dit schema staat hoeveel zink je dagelijks nodig hebt
Wat is selenium?
Door zijn werking als antioxidant en betrokkenheid bij de productie van schildklierhormoon zorgt selenium voor positieve gezondheidseffecten. De antioxidant helpt het natuurlijk afweersysteem van je lichaamscellen en zorgt mede voor een goede weerstand. Daarnaast heb je selenium nodig voor de productie van schildklierhormoon en mannen hebben het nodig voor een goede vruchtbaarheid. Ook helpt het je haar sterk te houden en is het goed voor je nagels.
Waar zit selenium in?
In vis, gevogelte, vlees, noten en granen, maar vooral in paranoten vind je veel selenium. Ook via plantaardige bronnen, zoals groente en brood krijg je het binnen. Hoeveel er precies in voeding zit hangt af van de hoeveelheid selenium in de grond waar het op verbouwd is. Door intensieve landbouw is de grond in Nederland arm aan selenium en is het de vraag of we nog wel voldoende binnenkrijgen. Gemiddeld neemt je lichaam 70% van de selenium in voeding op.
Hoeveel selenium heb je nodig?
Een volwassene heeft gemiddeld 70 microgram selenium nodig. In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad
In dit schema staat hoeveel selenium je dagelijks nodig hebt
Zink en selenium in voedingssupplementen
Volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling van het RIVM hebben zowel kinderen, volwassenen als ouderen een lage inname van selenium. Je kunt als je te weinig binnenkrijgt met voedsel een voedingssupplement met zink nemen. Het mineraal zit vaak in een multivitamine, net als selenium. Ook zijn er supplementen met alleen zink en selenium verkrijgbaar. En een antioxidantenpreparaat, een preparaat voor de mannelijke vruchtbaarheid of een supplement voor je haar, nagels en huid bevat meestal selenium.
Welke 10 vitamines en mineralen zijn goed zijn voor je weerstand?