Molybdeen
Molybdeen is een mineraal, dat in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het is een relatief onbekend mineraal, maar wel essentieel voor het menselijk lichaam.
Wat doet Molybdeen voor je gezondheid?
Molybdeen heeft het volgende wetenschappelijk bewezen effect voor de gezondheid:
- Molybdeen draagt bij tot een normaal zwavelaminozuur-metabolisme
Daarnaast is het een onderdeel van enzymen, waaronder de enzymen die betrokken zijn bij de opbouw en afbraak van eiwitten.
Molybdeen in voeding
Molybdeen zit vooral in peulvruchten, volkoren granen en noten en in mindere mate in melk, eieren en orgaanvlees.
Molybdeen in voedingssupplementen
In voedingssupplementen komt molybdeen hoofdzakelijk voor in een multipreparaat, samen met een groot aantal andere vitamines en mineralen.
Wanneer is een aanvulling met Molybdeen nuttig?
In Nederland komt een tekort zelden voor. Een aanvulling is dus niet direct nodig.
Waar moet ik op letten bij gebruik van Molybdeen?
Tekort molybdeen
Onder mensen is nog nooit een tekort aan molybdeen aangetroffen.
Veilige inname
Negatieve effecten van een teveel aan molybdeen bij de mens zijn tot op heden niet gevonden. Daarom is de maximaal veilige dosis vastgesteld op basis van onderzoek bij ratten. De veilige inname voor molybdeen is 600 microgram per dag voor volwassenen.
Hoeveel Molybdeen per dag?
Voor molybdeen is de Referentie Inname 50 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid molybdeen die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.
In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor molybdeen.
De Adequate inname is een grove schatting, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van molybdeen niet bepaald kan worden vanwege beperkte gegevens.