Plastablet en het risico op tekort aan magnesium en kalium
Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Het komt voor dat een bepaald medicijn goed werkt, maar wel een tekort veroorzaakt aan een bepaalde vitamine en/of mineraal. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de plastablet hydrochloorthiazide – voor het verlagen van de bloeddruk – de bijwerking kan hebben dat je lichaam minder magnesium en kalium opneemt. Daardoor kan een magnesium- en kaliumtekort ontstaan en klachten die daarmee samenhangen.
Waarop moet ik letten als ik langere tijd hydrochloorthiazide slik?
Hydrochloorthiazide wordt ook vaak een plastablet genoemd. Het verlaagt de bloeddruk doordat meer zouten in de urine komen, daardoor meer vocht uitgeplast wordt. Een bijwerking van hydrochloorthiazide is dat het kaliumgehalte in het bloed daalt. Ook het magnesiumgehalte in het bloed kan mogelijk dalen.
Hoe voorkom ik een tekort aan kalium en magnesium?
Om het lichaam de kans te geven voldoende kalium en magnesium op te nemen bij gebruik van hydrochloorthiazide, kan een extra inname van kalium en magnesium nodig zijn.
Hoe herken ik een tekort aan kalium?
Bij een tekort aan kalium kun je last krijgen van hartkloppingen, vermoeidheid, spierkramp of slappe spieren.
Hoe herken ik een tekort aan magnesium?
Bij een tekort aan magnesium kun je klachten ervaren zoals misselijkheid, lusteloosheid of vermoeidheid en spierkrampen. Bij een ernstig tekort kun je last van hartritmestoornissen en stuipen krijgen.
Wat moet ik doen bij deze klachten?
Herken je deze klachten of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je arts. Bij een ernstig tekort aan deze mineralen kan de arts je mogelijk medicijnen voorschrijven. Bij een mild tekort worden doorgaans voedingssupplementen aangeraden.
Meer weten over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen?