Hoe herken je een calciumtekort?
Verschillende bevolkingsgroepen hebben een verhoogd risico op een tekort aan calcium, met name ouderen en kinderen. Calcium ondersteunt de groei en ontwikkeling van botten. Ook is het goed voor de spieren. Bij een tekort aan calcium kun je bijvoorbeeld last krijgen van botontkalking en een verhoogd risico op botbreuken. Waar kun je een calciumtekort aan herkennen, hoe ontstaat het en wat kun je er aan doen?
Calciumtekort bij ouderen
Voor vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar geldt dat zij calcium uit de voeding minder goed opnemen in het bloed. Hierdoor hebben zij een groter risico op een calciumtekort. Dit kan broze botten tot gevolg hebben. Botontkalking geeft zelf vrijwel nooit klachten. Wel neemt het risico op botbreuken toe. Bij een calciumtekort kunnen ook spierkrampen optreden. Het proces van botontkalking verloopt bij vrouwen sneller na de overgang.
Calciumtekort bij kinderen
Kinderen die minder dan 125 milligram calcium per dag binnenkrijgen, of te weinig vitamine D binnen krijgen, lopen risico op een calciumtekort. Dit tekort kan leiden tot verschijnselen van de Engelse ziekte (rachitis). Bij deze ziekte verloopt de botvorming onvolledig en kunnen vervormingen van het skelet ontstaan. Vaak is bij deze klachten de belangrijkste oorzaak dat kinderen te weinig vitamine D binnenkrijgen, waardoor calcium uit de voeding niet voldoende wordt opgenomen.
Calciumtekort bij gebruik van corticosteroïden
Bij gebruik van corticosteroïden, zoals prednison of prednisolon, neemt je lichaam minder calcium op in de darmen en verwijderen de nieren meer calcium uit het lichaam. Ook kan bij het langdurig gebruik van prednison of prednisolon botontkalking ontstaan. Het kan dan nodig zijn extra calcium en vitamine D te nemen. Lees meer over corticosteroïden en botontkalking.
Hoe kan je een calciumtekort aanvullen?
Je krijgt het mineraal binnen door voedsel dat rijk is aan calcium, zoals zuivelproducten, groene bladgroente, noten en peulvruchten. Als aanvulling op je voeding kun je een voedingssupplement met calcium nemen, bijvoorbeeld in combinatie met vitamine D. Naast vitamine D speelt ook vitamine K een belangrijke rol bij de opname van calcium in de botten. Bij gebruik van hooggedoseerde calciumsupplementen kan het zijn dat de balans tussen calcium, vitamine K en vitamine D niet optimaal is. In dat geval kan een tekort aan calcium in de botten en een teveel in het bloed ontstaan. Lees meer over het belang van vitamine K en D bij calciumsuppletie.