Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines

Kun je meerdere voedingssupplementen tegelijk gebruiken?

Net als dat je elke dag diverse voedingsmiddelen eet, kun je in de meeste gevallen ook meerdere voedingssupplementen nemen. De actieve stoffen in de tabletten, capsules, poeders of druppels zijn een aanvulling op je dagelijkse eetpatroon. Als je supplementen met elkaar combineert, dan is het wel goed om erop te letten dat je niet te veel van iets binnenkrijgt. En als je bepaalde medicijnen gebruikt, dan heb je soms juist wat extra’s nodig of moet je voorzichtig zijn met combineren. Enkele handige tips!

Tip 1: Kies supplementen die passen bij jouw ongemak, leeftijd of leefstijl

De actieve stoffen in voedingssupplementen kunnen je helpen om aan je gezondheid te werken. Er is veel verkrijgbaar. Vitamines zijn verreweg het bekendst, zoals vitamine C, D of B12 of een multivitamine. Calcium en magnesium zijn populaire mineralen, maar ook kruiden, visolie, probiotica of andere stoffen zoals glucosamine, melatonine of CBD-olie vind je bij de drogist, apotheek, reformwinkel of supermarkt. Bij een bepaald ongemak òf een bepaalde leeftijd of leefstijl kun je baat hebben bij voedingssupplementen. Kies vooral wat bij jouw situatie past!

Meerdere voedingssupplementen

Tip 2: Let op dosering en gebruik

De Nederlandse wet stelt hoge eisen aan de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. De meeste ingrediënten zitten gewoon in je voeding. Je kunt supplementen naast je voeding gebruiken. In Nederland verkrijgbare supplementen zijn veilig wanneer je de aanwijzingen op het etiket volgt. Daar staan adviezen over dosering en gebruik. Ook zie je welke stoffen erin zitten. Dat kan een hele rij zijn, vooral bij een multivitamine.

Als je een multivitamine neemt en daarnaast nog een los preparaat met een bepaalde vitamine of mineraal, dan is het goed de doseringen bij elkaar op te tellen. Bijvoorbeeld wanneer je een multivitamine met vitamine D neemt en een los supplement met vitamine D. Een inname onder de veilige bovengrens, voor vitamine D 100 microgram, is veilig. Uiteraard is overmatige consumptie nooit gezond. Dat geldt voor voeding en ook voor supplementen. Hier kun je per mineraal of vitamine veilige innames opzoeken en zo lees je een etiket!

Tip 3: Check of je voedingssupplementen en medicijnen kunt combineren

De meeste voedingssupplementen zijn goed met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld een multivitamine en een visoliecapsule gaan goed samen. Voor combineren met medicijnen gelden soms uitzonderingen. Zo moet je als je een antistollingsmiddel gebruikt geen hoge dosering vitamine K nemen. Sommige kruiden combineren niet goed met medicijnen, omdat ze eenzelfde soort werking hebben. De interactie kan dan de werking van het medicijn verstoren. Of het kan zijn dat door langdurig medicijngebruik er een tekort aan een vitamine of mineraal ontstaat en je dat moet aanvullen. Wanneer je geneesmiddelen gebruikt, is het verstandig om met je arts, therapeut of apotheker eventueel gebruik van supplementen te bespreken. Kijk hier en check het alvast!

Tip 4: Neem je supplement in op het juiste moment

Voor vet oplosbare vitamines, A, D, E, en K, is het advies om deze tijdens of net na de maaltijd in te nemen, omdat deze beter worden opgenomen met vet. Ook vitamine C kan het best tijdens de maaltijd worden ingenomen, aangezien de vitamine de opname van ijzer uit je voeding verbetert. Check voor de overige supplementen het etiket, hierop staat vaak een advies voor een inname moment. Probeer supplementen altijd op hetzelfde moment in te nemen, op die manier vergeet je ze minder snel!