Heermoes
Heermoes (Equisetum arvense), ook bekend als kattenstaart of paardenstaart, is een meerjarig kruid. Door veel mensen wordt het gezien als onkruid, maar het wordt al heel lang in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het staat vooral bekend vanwege zijn vocht afdrijvende eigenschappen. Heermoes bevat van nature veel mineralen zoals silicium, kalium, magnesium en calcium, daarnaast bevat het ook veel vitamine C. Ook is Heermoes rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen schadelijke moleculen, genaamd vrije radicalen. Heermoes kun je als een los voedingssupplement krijgen, maar het zit ook vaak in mengsels met andere kruiden. Voedingssupplementen met Heermoes zijn vaak capsules met gedroogd kruid of een extract. Ook zijn voedingssupplementen met Heermoes verkrijgbaar als tinctuur. Je kunt ook gedroogde Heermoes kopen waar je zelf thee van kan maken.
Wat doet Heermoes voor je gezondheid?
De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met Heermoes staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.
- Heermoes is goed voor de gezondheid van de huid en het haar
- Draagt bij aan het behoud van soepele gewrichten
- Heermoes beschermt de cellen tegen oxidatieve stress (vrije radicalen)
- Helpt bij een goede vochthuishouding
- Heermoes helpt om op gewicht te blijven
- Heermoes is goed voor de lever
Waar moet ik op letten bij gebruik van Heermoes?
Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van Heermoes tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.
Hoeveel Heermoes per dag?
Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van Heermoes in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Veel voorkomende doseringen Heermoes zijn 15 tot 400 milligram extract per dag of 250 tot 1600 milligram gedroogd kruid per dag.
Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.