Glucosamine
Glucosamine is een aminosuiker dat voorkomt in je kraakbeen, bindweefsel en in gewrichtsvloeistof. Een aminosuiker bestaat uit een suikermolecuul en en een aminogroep (een bouwstof van eiwitten). Je lichaam maakt zelf glucosamine aan en je krijgt het niet via je normale voeding binnen. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken. Dit kan effect hebben op de beweeglijkheid van je gewrichten.
Wat doet Glucosamine voor je gezondheid?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van extra toegevoegde glucosamine in supplementen. Er zijn aanwijzingen dat glucosamine een rol kan spelen bij de ondersteuning van soepele gewrichten. Meer onderzoek is nodig om dit effect te bewijzen.
Glucosamine in voeding
Glucosamine komt eigenlijk niet in onze normale voeding voor. Van nature vind je glucosamine in het kraakbeen en harde delen van schaaldieren, maar deze gedeeltes van het schaaldier eten we vaak niet.
Glucosamine in voedingssupplementen
Er zijn meerdere soorten glucosamine, de meest bekende zijn glucosaminesulfaat en glucosaminehydrochloride (glucosamine-HCL). Glucosaminesulfaat is afkomstig uit schalen van schaaldieren, zoals garnalen en krabben. Er zijn ook vegetarische supplementen met glucosamine, deze bevatten vaak glucosaminehydrochloride verkregen uit mais. Glucosamine-HCL uit mais is hierdoor ook geschikt voor mensen met een schelp- of schaaldierenallergie. Het maakt verder niet uit welke glucosamine soort je kiest, de opneembaarheid in je lichaam is hetzelfde.
Glucosamine supplementen kunnen ook chondroïtine, MSM en soms omega-3 vetzuren en vitamines bevatten. Het is dan een combinatieproduct.
Waarom glucosamine met chondroïtine en MSM?
Zowel glucosamine als chondroïtine zijn lichaamseigen stoffen. Ze komen voor in bindweefsel, kraakbenen, pezen en de huid. Glucosamine en chondroïtine zijn van belang bij de vorming van gewrichtskraakbeen. MSM is een afkorting van methylsulfonylmethaan, het is een bron van zwavel. In kraakbeen wordt veel zwavel gevonden. Er zijn aanwijzingen dat een aanvulling met zowel glucosamine, chondroïtine en MSM het kraakbeen kan ondersteunen.
Wanneer is een aanvulling met Glucosamine nuttig?
Wanneer je ouder wordt, kan het voorkomen dat je lichaam minder glucosamine aanmaakt en je gewrichten minder soepel worden. Een aanvulling met glucosamine kan dan nuttig zijn.
Waar moet ik op letten bij gebruik van Glucosamine?
Antistollingsmiddelen
Glucosamine kan de werking van bepaalde antistollingsmiddelen beïnvloeden. Het is verstandig om je arts of apotheker te raadplegen als je antistollingsmiddelen gebruikt.
Bloedsuikerspiegel
Bij diabetes is het ook verstandig om een deskundige te raadplegen omdat er aanwijzingen zijn dat glucosamine een klein effect op de bloedsuikerspiegel zou kunnen hebben.
Schaaldierenallergie
Ben je gevoelig voor schaaldieren? Koop dan een vegetarisch glucosamine-product. Of het supplement van schaaldieren is gemaakt kan je op de verpakking checken.
Hoeveel Glucosamine per dag?
Een goede hoeveelheid glucosamine in supplementen is 1.000 milligram of 1.500 milligram glucosamine.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de bijwerkingen van glucosamine?
Over het algemeen ervaren mensen geen ongewenste effecten na gebruik van glucosamine. Heel soms hebben mensen last van hun maag of darmen, hoofdpijn of vermoeidheid na gebruik van glucosamine. Stop met gebruik bij ernstige bijwerkingen en meld dit bij de fabrikant of bij het bijwerkingencentrum Lareb.
Is glucosamine goed voor artrose?
Er zijn geneesmiddelen met glucosamine voor mensen met artrose. Artrose is een aandoening van een of meerdere gewrichten. Heb je artrose? Raadpleeg dan een arts of apotheker. Voedingssupplementen met glucosamine zijn niet bedoeld om een ziekte of klacht te behandelen. Glucosamine voedingssupplementen kun je gebruiken voor ondersteuning van soepele gewrichten.
Hoe lang duurt het voordat glucosamine werkt?
Het is lastig te zeggen of je een effect zal merken van glucosamine en hoelang het duurt voordat je een effect merkt van glucosamine. Veel mensen gebruiken het preventief, om hun gewichten te ondersteunen. Je zal dan in de meeste gevallen geen direct concreet effect ervaren. Op de lange termijn kan glucosamine mogelijk bijdragen aan soepele gewrichten, maar dit effect is nog niet wetenschappelijk bewezen. Hier is meer onderzoek voor nodig. Bij verschillende onderzoeken die wel zijn gedaan, waarbij positieve effecten werden gezien, gebruikten deelnemers glucosamine voor een periode van enkele maanden tot enkele jaren.