GABA
GABA (gamma-aminoboterzuur) is een lichaamseigen neurotransmitter. Neurotransmitters zorgen voor de communicatie tussen de hersenen en zenuwcellen. Het lichaam kan GABA zelf aanmaken. Je hersenen produceren GABA uit glutamaat en glutamaat kan weer vanuit glutamine worden omgezet.
Wat doet GABA voor je gezondheid?
GABA behoort tot de aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van extra toegevoegde aminozuren in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat GABA belangrijk is als natuurlijke rustgever en het mogelijk een stress regulerende activiteit heeft. Ook heeft GABA mogelijk een gunstig effect voor het behoud van een goede bloeddruk. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.
GABA in voeding
GABA komt voor in (blad-)groenten, soja- en tuinbonen, noten, zaden, tomaten en eieren.
GABA in voedingssupplementen
GABA is ook te verkrijgen als voedingssupplement. Het komt voor in capsules of poeders.
Wanneer is een aanvulling met GABA nuttig?
In stresssituaties
In de hersenen is er een balans tussen stimulerende en remmende neurotransmitters. GABA heeft een remmende werking als een bepaald signaal vanuit de hersenen te veel wordt doorgeseind. Het zorgt dan dat deze signalen geblokkeerd worden en de balans hersteld wordt. Een voedingssupplement met GABA kan een stress regulerende activiteit hebben. Een aanvulling met dit supplement kan nuttig zijn in stresssituaties.
Waar moet ik op letten bij gebruik van GABA?
Een veilige inname is voor GABA niet vastgesteld. Houd je altijd aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
GABA en de bloed-hersenbarrière
Waarschijnlijk kan GABA uit een supplement (en gewone voeding) de bloed-hersenbarrière niet passeren. Toch wordt er veel gebruik gemaakt van GABA en zijn er soms positieve effecten. Een mogelijke verklaring hiervoor is wanneer er voldoende GABA in het lichaam aanwezig is, dit de werking van GABA in het centrale zenuwstelsel positief beïnvloedt. Een andere mogelijke verklaring is dat GABA wel voor een deel de bloed-hersenbarrière kan passeren. Hier moet nog meer duidelijkheid over komen.
Hoeveel GABA per dag?
Over de hoeveelheid GABA per dag is geen eenduidig advies te geven. Raadpleeg een (orthomoleculair diëtist) voor meer informatie.