Vragen over supplementen – deel 2
Veel van jullie hebben onze stand bezocht op de Nationale Gezondheidsbeurs en een vraag gesteld op de vragenwand. In onze nieuwsbrieven zullen we de komende tijd jullie vragen gaan beantwoorden. Daarnaast blijf je via de nieuwsbrief op de hoogte van het nieuws en leuke feitjes over voedingssupplementen!
Hoe herkent het lichaam een synthetische vitamine?
Er zijn twee verschillende soorten vitamines. Je hebt de natuurlijke vorm van een vitamine (zoals die in de natuur en voeding voorkomt) en de synthetische vorm van een vitamine (in een laboratorium gemaakt). Het verschil tussen de werking van deze verschillende vormen vitamines is echter lang niet altijd duidelijk.
Synthetische vitamines zijn er in twee verschillende verbindingen; natuur-identiek en niet natuur-identiek. Natuur-identieke verbindingen zijn gelijk aan de natuurlijke vorm van de vitamine. Het lichaam kan dan ook geen onderscheid maken. Soms is de natuurlijke vorm niet te verkrijgen of zo duur om te maken dat er gekozen wordt voor een natuur-identieke verbinding. Niet natuur-identieke verbindingen komen niet in de natuur voor. In sommige gevallen worden ze beter door het lichaam opgenomen dan de natuurlijke vorm.
Wat doet het lichaam met die verschillende vormen?
Vitamine E en provitamine A (betacaroteen) worden in de natuurlijke vorm beter opgenomen in het lichaam. Voor enkele B-vitamines (B6, B12, foliumzuur) en vitamine D geldt dat ze in de synthetische vorm beter worden opgenomen.
Concluderend worden er soms synthetische en soms natuurlijke vormen gebruikt in supplementen. Dit is afhankelijk van de vitamine.
Hoeveel calcium moet je extra innemen wanneer je geen melk drinkt?
Calcium, of kalk, is een mineraal dat betrokken is bij de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Hoe meer calcium er op jonge leeftijd in de botten zit, des te langer de botten stevig blijven. De benodigde hoeveelheid calcium verschilt per persoon. Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) gemiddeld 1000 milligram (= 1 gram) calcium nodig. Dit komt overeen met 4 à 5 glazen melk.
Calcium komt vooral voor in melkproducten, zoals kaas en melk. Daarnaast zit het in groente, noten en peulvruchten. Laatst genoemde zijn echter minder rijke bronnen.
Wanneer je geen melk drinkt is het belangrijk om te zorgen dat je toch voldoende calcium binnenkrijgt. Dit kan door een gevarieerd voedingspatroon met kaas, noten en peulvruchten. De inname van calcium ligt dan rond de 500 mg. Daarnaast kunnen voedingssupplementen met calcium je helpen om het advies van de Gezondheidsraad te halen (1000 mg). Wanneer je helemaal geen zuivelproducten eet, is het raadzaam contact op te nemen met een diëtist.
Het vitamine D gehalte in het lichaam is belangrijk voor de opname van calcium. Voldoende vitamine D zorgt voor een betere opname van calcium in het maag-darmstelsel. Je ziet dan ook veel combinatie supplementen van calcium en vitamine D op de markt.
Hoe kan je bij jezelf een vitaminetekort meten?
In de meeste gevallen wordt een vitaminetekort vastgesteld door de waarde van deze vitamine te meten in het bloed. Wanneer je klachten ondervindt die mogelijk te maken hebben met een vitaminetekort, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan voor een bloedtest. Het is dus erg belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Naast de test bij de huisarts, zijn er tegenwoordig ook testjes op het internet te vinden, die je gemakkelijk thuis kunt doen. De betrouwbaarheid kan niet bij alle online testjes worden gegarandeerd.
Wanneer neem je een vet oplosbare vitamine?
Onder vet-oplosbare vitamines verstaan we vitamine A, D, K en E. Het beste is om deze vitaminesupplementen tijdens een maaltijd in te nemen. Hierbij maakt het niet uit of je dit tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten doet. Wat belangrijk is, is dat deze vet-oplosbare vitamines beter worden opgenomen in combinatie met vet. In je eten zit vaak een (kleine of grote) hoeveelheid vet. Ook vitamine C kun je beter tijdens de maaltijd innemen, omdat het de opname van ijzer uit de maaltijd verbetert.
Kan ik meerdere supplementen tegelijk slikken of moet daar een bepaalde tijd tussen zitten?
In algemene zin kun je supplementen gelijktijdig slikken, wanneer je verschillende soorten supplementen gebruikt. Het kan echter per supplement of per omstandigheid verschillen welk tijdstip van inname gewenst is. Zoals hierboven beschreven wordt het vaak aangeraden om een supplement bij de maaltijd in te nemen. Voor de precieze gebruiksvoorwaarden raden we je aan om op het etiket te kijken.
Waarom is vitamine D als medicijn duurder dan als voedingssupplement?
Het verschil tussen voedingssupplementen en medicijnen is dat medicijnen vallen onder de Geneesmiddelenwet. In die wet staan strenge eisen waaraan moet worden voldaan bij de productie van een medicijn. Voor het in de handel brengen van een medicijn is daarnaast een vergunning nodig. Alleen apothekers, apotheekhoudende huisartsen en daartoe aangewezen personen en instanties mogen geneesmiddelen aan patiënten verstrekken. Dit alles maakt dat medicijnen vaak duurder zijn.