Vitaminepillen volgens Broodje Gezond – de andere kant
Update nieuwsbericht over ‘Broodje Gezond’
Op 6 juni 2019 herhaalt het tv-programma ‘Broodje Gezond’ op NPO 3 een uitzending van 14 mei 2018. In deze uitzending komt informatie over vitamine B6 aan de orde, die niet meer juist is. De situatie rondom voedingssupplementen met vitamine B6 is inmiddels veranderd. Sinds 1 oktober 2018 geldt een wettelijk maximum van 21 milligram per dagdosering voor het gehalte vitamine B6 in voedingssupplementen.
Waarom is een maximum op vitamine B6 ingevoerd?
In Nederland was al langere tijd discussie over de veiligheid van voedingssupplementen met hoge doseringen vitamine B6. Om gebruikers beter te beschermen heeft de Nederlandse overheid een maximum bepaald van 21 mg per dagdosering in voedingssupplementen. De Europese Voedselveiligheidsraad (EFSA) stelt dat een dosering van 25 mg vitamine B6 per dag veilig is. Voor kinderen liggen deze veilige niveaus lager.
Gevolgen van maximum voor de consument
Met het maximum wil de Nederlandse overheid zorgen voor een hogere garantie van de veiligheid, bij inname van vitamine B6 supplementen. Producten met hogere doseringen vitamine B6, van boven de 21 mg, verdwijnen nu geleidelijk uit de schappen.
Meer weten over het maximum voor vitamine B6? Bekijk dit nieuwsbericht.
In het onderstaande nieuwsbericht van 15 mei 2018 hebben we destijds antwoord gegeven op veel vragen, die de oorspronkelijke uitzending vorig jaar bij consumenten opriepen. Bijvoorbeeld: Wat is het nut van voedingssupplementen? Zijn voedingssupplementen, zoals vitamine B6, in hogere doseringen wel veilig? En wat zijn de ADH en de RI? We kunnen ons voorstellen dat u die nog eens wilt nalezen.
—————– EINDE UPDATE d.d. 6 juni 2019 ——————-
Nieuwbericht van 15 mei 2018
Heb jij 14 mei 2018 de uitzending van ‘Broodje Gezond’ over voedingssupplementen gezien? Een aantal onderwerpen van deze uitzending roept misschien vragen op. In dit artikel geven wij antwoord op vragen zoals: wat is het nut van voedingssupplementen, zijn voedingssupplementen en vitamine B6 wel veilig, wat zijn de ADH en de RI en zijn natuurlijke voedingssupplementen beter dan synthetische supplementen?
Wat is het nut van voedingssupplementen?
Het lukt veel mensen niet om elke dag 2 stuks fruit en 250 gram groente, of 1x per week vette vis te eten. Een multivitamine of visolie kan dan een goede aanvulling zijn. In bepaalde omstandigheden, zoals tijdens zwangerschap, sporten, ouder worden of chronische ziekte, heeft je lichaam behoefte aan extra voedingstoffen die met een supplement aangevuld kunnen worden. Daarnaast kiezen mensen voor een supplement vanwege een specifiek gezondheidseffect zoals de bevordering van de nachtrust, ter ondersteuning van sterke botten of voor een verbetering van het cholesterolgehalte.
Zijn voedingssupplementen veilig?
Voedingssupplementen die op de Nederlandse markt verkocht worden moeten veilig zijn. Er zijn verschillende wet- en regelgevingen waaraan zij moeten voldoen. We noemen er een aantal:
- Er is geregeld welke verbindingen van vitamines en mineralen men mag verwerken in een voedingssupplement. Voor vitamine A, vitamine D en binnenkort vitamine B6 geldt er in Nederland een maximale hoeveelheid.
- Producenten moeten aan strikte kwaliteitseisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan hygiëne en maximale waardes van verontreinigingen.
- Alleen beweringen over de gezondheid die wetenschappelijk zijn aangetoond en opgenomen in wetgeving mogen worden gemaakt in reclames en op verpakkingen. Andere gezondheidsbeweringen of medische claims zijn verboden.
- Hoe een etiket er precies uit moet zien en welke vermeldingen er moeten worden gemaakt is wettelijk vastgelegd.
En zo is er nog veel meer regelgeving waar bedrijven die supplementen maken of verhandelen aan moeten voldoen.
Is vitamine B6 wel veilig?
Net zoals alle andere vitamines is vitamine B6 essentieel voor je lichaam en kan je niet zonder dit vitamine. Zoals in de aflevering gezegd werd, zijn er 2 verschillende vormen van vitamine B6. Bij een hoge dosering van de inactieve vorm van vitamine B6 zijn er een aantal meldingen geweest van tintelingen in handen en voeten; enkele mensen lijken niet goed te reageren op deze vorm van vitamine B6. Bij de actieve vorm van vitamine B6 is dit niet het geval. Dat is een reden waarom veel producenten van voedingssupplementen nu enkel de actieve vorm verkopen. Bij de meeste mensen geven beide vormen van B6 geen problemen. Daarnaast komt er aan het eind van dit jaar een maximum voor de hoeveelheid B6 die in een voedingssupplement mag zitten. Dit maximum is als veilig beoordeeld.
Wat is de RI?
RI is een afkorting voor referentie inname. Referentie-innames zijn door de Europese Commissie vastgelegde wettelijke richtwaarden. Het geeft aan hoeveel vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft. De RI houdt geen rekening met geslacht, leeftijd of je persoonlijke situatie. Het is enkel een grove indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die iemand dagelijks nodig heeft. Lees hier meer.
Waarom zit er in sommige voedingssupplementen meer dan 100% RI?
De RI is vastgesteld om voor de gemiddelde bevolking ziektes te voorkomen, maar kijkt niet naar de optimale hoeveelheid. Diverse doelgroepen hebben baat bij hogere doseringen, die hen een meer optimale vitamine- of mineraalhoeveeheid in het lichaam geven.
Soms heeft het lichaam moeite om voedingstoffen goed op te nemen. Er is dan een veel hogere dosering nodig. Dit is het geval bij veel ouderen. Wanneer je ouder wordt kun je vitamine B12 minder goed opnemen in je maagdarmstelsel. Voor deze groep kan een hogere dosering noodzakelijk zijn om geen tekort aan vitamine B12 te krijgen.
Daarnaast hebben stoffen in een hogere dosering soms een ander effect. Onderzoek laat zien dat bijvoorbeeld een hoge dosering vitamine D een positief effect heeft op balans en spierkracht bij ouderen. Bij lagere doseringen vitamine D lijkt dit effect er niet te zijn, maar staat vitamine D bekend om zijn effect op de botkwaliteit.
Wanneer een product bijvoorbeeld 500% van de RI bevat, betekent dit dat het 5 keer meer vitamine of mineraal bevat dan de RI.
Zijn natuurlijke vitamines beter dan synthetische vitamines?
De werking van natuurlijke vitamines is niet altijd beter dan die van synthetische. Dit verschilt per vitamine. Zo worden vitamine E en pro-vitamine A (bètacaroteen) beter opgenomen in de natuurlijke vorm, terwijl je lichaam vitamine D en foliumzuur in hun synthetische vorm juist beter opneemt. Soms wordt gekozen voor een synthetische vorm, omdat het niet altijd mogelijk is om vitamines uit een natuurlijke bron te verwerken.