Vitamine D-tekort bij jonge kinderen
Aan het einde van de winter heeft 32% van de Nederlandse kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar een vitamine D-tekort, terwijl bij 5% sprake is van een ernstig tekort. Dit is de conclusie van Nederlandse kiDs-studie, uitgevoerd bij 150 kinderen van een consultatiebureau in de regio Utrecht.
De onderzoekers keken met de pilot-studie naar meerdere factoren die van invloed zijn op het vitamine-D niveau, zoals blootstelling aan zonlicht, huidskleur, gewicht, ziekte, gebruik van vitamine D supplementen en verrijkte voeding.
Winter, zomer, leeftijd en gewicht
In de zomer zorgt zonlicht voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Dit is zichtbaar in de resultaten van het onderzoek. Aan het eind van de winter had 32% van de kinderen een vitamine D-tekort, terwijl na de zomer bij 2% een tekort voorkwam. De leeftijd van het kind is ook van invloed. Vooral bij kinderen van 2-4 jaar komen vitamine-D-tekorten veel voor, namelijk 3,5 keer vaker dan bij kinderen onder de 2 jaar. Als verklaring melden de onderzoekers dat kinderen vanaf 2 jaar minder vaak vitamine D binnenkrijgen door verrijkte voeding of supplementen. Daarnaast viel op dat bij kinderen met een hoge score in gewicht zelfs 60% vaker een tekort voor kwam.
Advies Gezondheidsraad slecht opgevolgd
Voor kinderen van 0-4 jaar is extra vitamine D belangrijk voor een goede gezondheid en ontwikkeling. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert dan ook voor alle kinderen van 0-4 jaar gedurende het hele jaar extra vitamine D te slikken. Uit het onderzoek bleek dat slechts 33% van de kinderen een vitamine-D-supplement met 10 microgram vitamine D slikte, terwijl 36% geen enkele vorm met vitamine-D-suppletie, bijvoorbeeld door een multivitamine, zuigelingenmelk of peutermelk met vitamine D gebruikte. Het overheidsadvies blijkt dus onvoldoende te worden opgevolgd.
Middenoorontsteking door vitamine D-tekort
Een vitamine D-tekort bij jonge kinderen kan leiden tot vermoeidheid, minder goede weerstand en een verhoogd risico op infecties, zoals bijvoorbeeld oorontsteking. De onderzoekers zagen een verband met middenoorontsteking, dat 2,7 keer vaker optrad bij kinderen met een vitamine D-tekort.
Conclusie
Een derde van de Nederlandse jonge kinderen heeft aan het eind van de winter een vitamine D- tekort. Om de vitamine D-status te verhogen suggereren de onderzoekers meer aandacht voor trouw gebruik van vitamine D-suppletie, blootstelling aan zonlicht of het gebruik van verrijkte voeding. Speciale aandacht gaat uit naar de leeftijdsgroep van 2 tot 4 jaar.
De studie is uitgevoerd vanuit het Meander Medisch Centrum Amersfoort met GGD regio Utrecht.
Bron: KiDs-studie