Nieuws - 28 oktober 2024

Verbetering van het geheugen door prebiotica en theanine

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de combinatie van een speciaal type prebiotica, fructo-oligosachariden (FOS), en het aminozuur L-theanine het geheugen kunnen verbeteren. FOS zijn kleine stukjes fructose die aan elkaar gekoppeld zijn. FOS wordt niet in de darm afgebroken en dient zo als voeding voor een aantal darmbacteriën. Hierdoor wordt FOS tot de prebiotica gerekend. Het aminozuur L-theanine  zit vooral in matcha poeder, groene thee en zwarte thee. Beide stoffen apart hebben een positieve werking op de darmen en hersenen. Een combinatie van beide stoffen in kleine hoeveelheden heeft het meeste effect op een verbetering van het geheugen bij mensen.

Positief effect op het geheugen bij dier en mens

Het positieve effect van FOS en L-theanine op het geheugen werd eerst gevonden bij muizen, waar onderzoekers de twee stoffen apart en in combinatie hebben getest. In kleine hoeveelheden versterkten de twee stoffen elkaar, maar in hoge hoeveelheden werkte het juist averechts.

Daarna werd er bij mensen onderzoek gedaan naar de stoffen. Ze kregen tweemaal daags een supplement met L-theanine uit groene thee en FOS. Aan het begin van het onderzoek en na een maand van het nemen van de supplementen werd een geheugentest afgenomen. Na een maand waren alle scores op de verschillende onderdelen van de geheugentest verbeterd.

Werkingsmechanisme van FOS en theanine

Volgens onderzoekers is de combinatie van FOS en L-theanine goed voor het geheugen, omdat ze beide invloed hebben op de darmen. De darmen en hersenen zijn verbonden via de darm-hersen-as. Hierdoor kunnen verschillende stoffen die in de darm worden aangemaakt en die zijn betrokken bij leren, concentratie, focus en het geheugen, vanuit de darmen worden verstuurd naar de hersenen. Een goede samenstelling en gezondheid van de bacteriën die daar leven zijn belangrijk voor de aanmaak van deze stoffen. De stoffen FOS en L-theanine hebben een positieve invloed op de darmbacteriën.

Conclusies

De onderzoekers concluderen dat een combinatie van lage hoeveelheden FOS en L-theanine goed gebruikt kunnen worden om het geheugen bij mensen te verbeteren. Daarnaast zijn er in deze studie geen bijwerkingen van deze supplementen gemeld. De inname van FOS en L-theanine gedurende één maand verbeterd niet alleen het geheugen, maar lijkt ook veilig.


Bronnen:

Li Y, Jiang Y, Zhang Z et al. Improvement of both human and animal memory by synergy between fructooligosaccharide and L-theanine function establishing a safe and effective food supplement. Food Sci Nutr. 2024; 12(7):4966-4980 .

Gaman, A., & Kuo, B. (2008). Neuromodulatory processes of the brain–gut axis. Neuromodulation: Technology at the Neural Interface11(4), 249-259.