Probiotica bij antibiotica: minder diarree
Soms ontkom je er niet aan. Je hebt last van hardnekkig bacterie en je voelt je beroerd. Dan krijg je van de huisarts een antibiotica kuur voorgeschreven. De slechte, maar helaas ook de goede bacteriën in de darmen worden aangepakt. De darmflora kan dan worden verstoord en diarree is een vaak voorkomende bijwerking. Wat kun je doen om een normale stoelgang te bevorderen en welke probiotica hebben het meeste effect? Nieuw Nederlands onderzoek geeft handvatten.
Veel mensen gebruiken antibiotica
In 2017 gebruikten maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders een breed-spectrum antibiotica. Reden om te onderzoeken wat de rol is van probiotica bij antibiotica. De Nederlandse hoogleraar Remco Kort, verbonden aan de VU en TNO, deed samen met co-auteurs Ger Rijkers, Cyrille Krul en Valeria Agamennone onderzoek. Ze keken naar het effect van verschillende probiotica bij antibioticagebruik en achten bewezen dat de inname van bepaalde probiotica bij antibioticagebruik een preventieve werking hebben en de kans op antibiotica-gerelateerde diarree (AGD) verkleinen.
De preventieve werking van probiotica
De onderzoekers melden dat ‘probiotica de darmflora beschermen tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en het herstel bevorderen. Omdat je weerstand meer intact blijft, verkleint de kans op terugkerende infecties. Minder infecties leiden tot minder antibioticakuren. Probiotica zijn daarmee een wapen in de belangrijke strijd tegen de problematiek van antibioticaresistentie.’
Welke producten zijn effectief?
Acht probiotica merken met enkel- en meerstammige formuleringen van probiotica kwamen in de studie naar voren als effectief bij de met probiotica behandelde groep. Twee producten kregen drie sterren door een effect dat werd gevonden in tenminste drie van de geselecteerde studies. De overige zes producenten kregen één ster bij een effect in één studie. De uitkomsten staan in de ‘Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik’.
Gids met werkzame probiotica producten
De gids moet een handvat bieden aan patiënten, consumenten en zorgprofessionals zoals huisartsen, diëtisten en apothekers. De verschillende producten zijn (doorgaans via internet) zonder recept verkrijgbaar.
Meer weten?
Wil je meer lezen over de aanpak van het onderzoek? Lees dan het themaverhaal op micropia.nl of raadpleeg de onderstaande links:
- https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12876-018-0831-x
- https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2018/8/nationale-gids-van-klinisch-bewezen-probiotica-bij-antibioticagebruik/
- https://www.micropia.nl/nl/ontdek/onzichtbare-wereld/publicatie-nationale-gids-voor-probiotica-bij-antibiotica-een-fe/
- Interview met Remko Kort door Saskia Geurts: http://www.npninfo.nl/2017/07/TNO-gids-klinisch-bewezen-probiotica-bij-antibioticagebruik