NVWA onderzoek voedingssupplementen met farmacologisch actieve stoffen
Recent heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek afgerond met betrekking tot bepaalde categorieën voedingssupplementen. De resultaten van het onderzoek zijn middels een persbericht naar buiten gebracht en opgepikt in diverse media. De berichtgeving gaat over supplementen die gebruikt worden om af te slanken (onder andere fatburners), prestaties te bevorderen (pre-work-outs) of het libido te verhogen. Het gaat dus om een klein deel van de verkrijgbare voedingssupplementen. De NVWA is de organisatie die producten en levensmiddelen onderzoekt, om te kijken of deze veilig te gebruiken zijn door de consument. Zo ook voedingssupplementen.
Onveilige producten
60% van de onderzochte voedingssupplementen bevat één of meerdere farmacologische stoffen, die risico’s met zich meebrengen. NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, betreurt het dat er voedingssupplementen te koop zijn die niet veilig zijn voor de consument en vindt het een goede zaak dat de NVWA deze groep producten onderzoekt en onveilige producten van de markt haalt.
Wat is er aan de hand?
In voedingssupplementen die gebruikt worden om af te slanken, prestaties te bevorderen of het libido te verhogen zijn soms verboden farmacologische stoffen toegevoegd voor de werkzaamheid. Deze stoffen verhogen bijvoorbeeld de hartslag of versnellen de stofwisseling. Maar de aanwezigheid van een dergelijke stof in een voedingssupplement kan gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Het is dus goed om alert te zijn wanneer u voedingssupplementen gebruikt om af te vallen, prestaties te bevorderen of het libido te verhogen.
Wat kun je zelf doen?
Gebruik je supplementen uit één van de bovengenoemde categorieën? Wees dan alert. Wanneer je de uitwerking die het supplement heeft op je lichaam niet vertrouwt, neem dan contact op met een arts of deskundige.
Houd je aan het gebruiksadvies op de verpakking en neem niet meer in dan wordt geadviseerd.
Gebruik betrouwbare producten, van bekende merken. Let op met bestellingen bij buitenlandse webshops.
Ben je een (top)sporter? Gebruik dan producten die op doping zijn getest via het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). Sommige farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen staan namelijk ook op de dopinglijst.