Magnesium bij diabetes type 2
Magnesium is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij veel processen in het lichaam. Magnesium is bijvoorbeeld betrokken bij de energiestofwisseling, de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen en speelt een rol in de werking van de spieren. Mensen met diabetes type 2 hebben vaker een lage hoeveelheid magnesium in het bloed dan mensen zonder diabetes type 2. Hoe zit dat en speelt magnesium een rol bij diabetes type 2?
Onderzoek naar magnesium bij diabetes type 2
Het is al langer bekend dat mensen met diabetes vaker te weinig magnesium in het bloed hebben. Maar nu hebben onderzoekers uit Nijmegen ook ontdekt wat hier de gevolgen van kunnen zijn. Mensen met diabetes type 2 en een magnesiumtekort ontwikkelden vaker complicaties, zoals hartfalen, boezemfibrilleren en afwijkingen in de kleine bloedvaten. Hoe het kan dat magnesium invloed heeft op de complicaties bij diabetes type 2 is nog niet duidelijk. De onderzoekers gaan hier nog meer onderzoek naar doen. Uit eerder onderzoek lijkt het er op dat magnesium een rol speelt bij vetopslag in vetcellen en de gevoeligheid voor het hormoon insuline.
Hoe herken je een magnesiumtekort
Magnesium is betrokken bij, onder andere, onze cel- en spierfuncties. De eerste signalen van een tekort kunnen spierkrampen en vermoeidheid zijn. Ook misselijkheid, lusteloosheid, slapeloosheid en moeite met concentreren kunnen signalen van een magnesium tekort zijn. Bij een ernstig tekort kunnen hartritmestoornissen en stuipen voorkomen. Als je diabetes 2 hebt, dan heb je mogelijk een groter risico op een tekort. Vermoed jij een magnesiumtekort bij jezelf, neem dan contact op met je huisarts.
Magnesium in voeding
Bepaalde voeding zoals brood en graanproducten, melkproducten, donkergroene bladgroenten, vlees, peulvruchten en noten zijn rijk aan magnesium. Spinazie en boerenkool zijn bijvoorbeeld goede bronnen van magnesium. Ook chocolade bevat veel magnesium. Voor mensen met diabetes type 2 is het extra belangrijk om voldoende magnesiumrijke voedingsmiddelen te eten.
Magnesium in supplementen
De dagelijkse behoefte aan magnesium voor een vrouw is ongeveer 300 mg en voor een man 350 mg. Een deel krijg je via je voeding binnen. 100 gram spinazie bevat bijvoorbeeld 77 mg magnesium. Mocht je het lastig vinden om met je voeding voldoende magnesium binnen te krijgen dan kan een voedingssupplement een goede aanvulling zijn. De organische magnesiumverbindingen, zoals magnesiumcitraat, worden goed opgenomen in je lichaam. Magnesium supplementen met een hoge dosering kunnen er voor zorgen dat je diarree krijgt. Als je hier gevoelig voor bent is het aan te raden om niet meer dan 250 mg magnesium in te nemen via voedingssupplementen. Je leest hier meer over het veilig gebruik van magnesiumsupplementen.
Bron: onderzoek Radboud UMC
Referentie artikel:
Oost, L. J., van der Heijden, A. A., Vermeulen, E. A., Bos, C., Elders, P. J., Slieker, R. C., … & de Baaij, J. H. (2021). Serum Magnesium Is Inversely Associated With Heart Failure, Atrial Fibrillation, and Microvascular Complications in Type 2 Diabetes. Diabetes care, 44(8), 1757-1765.