Krijgt mijn kind voldoende vitamines & mineralen binnen?
We kennen het advies allemaal; 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Voor kinderen loopt de aanbevolen hoeveelheid op met de leeftijd. Van 100-150 gram groente en 1,5 portie fruit voor 1-3 jarigen tot 250 gram groenten en 2 stuks fruit vanaf 14 jaar oud. Maar redden kinderen dit? Voor ouders kan dit best een grote zorg zijn. Krijgt mijn kind wel voldoende vitamines en mineralen binnen? En wat kan ik doen als mijn kind uit zijn of haar voeding onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt?
Hoe gezond eten onze kinderen?
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat peuters en kleuters in Nederland te weinig groenten, fruit, vis en vezelrijke voedingsmiddelen eten. Bovendien bevat de voeding van kleuters te veel verzadigde vetzuren en te weinig visvetzuren. Verder is één op de zeven kinderen in mindere of meerdere mate te dik. Het lijkt erop dat zij dus meer energie binnenkrijgen dan verbruiken. Toch blijkt ook dat de meeste jongere kinderen voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Van vitamine D en foliumzuur is de inname echter laag.
Het RIVM waarschuwt ervoor dat de ongezonde voeding van deze generatie kinderen kan leiden tot overgewicht en op latere leeftijd tot chronische ziekten. Dit is een van de redenen dat het huidige preventieakkoord als doel heeft een gezonde generatie in 2040 met een focus op de jeugd door sport, voeding en beweging. De overheid wil gezonde keuzes stimuleren en ongezonde keuzes ontmoedigen. Twee concrete voorbeelden hiervan zijn de voorgenomen verhoging van belasting op suikerhoudende dranken en verlaging van de belasting naar 0% op groenten en fruit.
Hoe zorg je dat jouw kind voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt?
Geef het goede voorbeeld
Het klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar hoe kan je van jouw kinderen verwachten dat zij gezonde keuzes maken als jij met een zak chips op de bank ploft? Natuurlijk mag je af en toe echt wel wat lekkers eten, maar biedt ook gezonde keuzes aan. Groenten zoals wortel, paprika en tomaat zijn heerlijk met wat hummus. En olijven, noten en een paar blokjes kaas zijn gezondere alternatieven dan chips.
Gezonde wissels
Kijk eens welke gezonde wissels je nog meer kan doorvoeren in jullie eetpatroon. Frisdrank, sap en limonade zijn dranken die veel calorieën bevatten en de kans verhogen op overgewicht. Dit komt omdat het lichaam niet goed in staat is om de calorieën uit drank te registreren. Je eet er dus niet minder door. Vervang deze drankjes met suiker daarom bijvoorbeeld door thee of water met citroen en komkommer. In plaats van sap of smoothies te drinken, kan je beter een stuk fruit eten.
Meer vezelrijke voeding
Wist je dat vezelrijke voeding ook vaak rijk is aan foliumzuur (ook wel folaat of Vitamine B11)? Zet daarom wat vaker groene groenten en volkoren graanproducten op het menu. En vervang gewone pasta door volkoren pasta. Voldoende vitamine B11 zorgt ervoor dat we voldoende energie hebben. Het draagt ook bij aan de hersen- en zenuwfuncties en is het betrokken bij het leer- en concentratievermogen. Als jouw kind het lastig vindt om voldoende groene groenten of volkoren graanproducten te eten zoals volkoren pasta, dan kan suppletie met vitamine B11 (foliumzuur) of een vitamine B-complex nuttig zijn.
Eet voldoende vis
Vis bevat omega-3 vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren die ons lichaam zelf niet kan aanmaken. Je moet ze dus via je voeding binnenkrijgen. Van omega-3 is bekend dat het goed is voor onze bloeddruk, dat het bijdraagt aan een normaal vetgehalte in ons bloed, dat het goed is voor ons hart en voor een normaal cholesterol gehalte in ons bloed. Om er voor te zorgen dat we voldoende gezonde vetten binnenkrijgen is het advies voor zowel volwassen als kinderen om minimaal één keer in de week (vette) vis te eten. Mocht jouw kind geen vis wil eten, dan is suppletie met visolie een goed alternatief. Meer over omega-3 en suppletie, lees je hier.
Vitamine D
Van vitamine D is misschien wel het bekendst dat we hier te weinig van binnenkrijgen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de drie kinderen te weinig vitamine D heeft. Onze huid kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Daarnaast zit het in kleine hoeveelheden in voeding zoals vette vis, vlees en eieren. In Nederland wordt vitamine D3 ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bakboters. Vitamine D zorgt voor gezonde, sterke botten en tanden en draagt bij aan ons afweersysteem. Het verkleint ook de mogelijkheid op het ontwikkelen van astma en allergieën bij kinderen. De gezondheidsraad adviseert om aan kinderen tot vier jaar dagelijks tien microgram extra vitamine D te geven en dit ook te blijven doen na vier jaar bij kinderen met een donkere huid of kinderen die weinig buiten komen.
Multivitamine
Als jouw kind langere tijd ongezond eet of onvoldoende groente en fruit eet kan een multivitamine een nuttige aanvulling zijn. Mocht het slikken van reguliere capsules voor jouw kinderen een probleem zijn, dan kan je ook de gummies proberen. Maar let op, deze gummies zijn geen snoepjes. Zorg ervoor dat je kind ze niet zelf kan pakken. Een multivitamine kan gezonde voeding natuurlijk nooit vervangen. Ze dienen uitsluitend als aanvulling als dat nodig is.