Krijg je alle voedingsstoffen binnen als je een allergie hebt?
Als je vanwege een allergie niet alles kan eten kan het soms een uitdaging zijn om gezond en gevarieerd te blijven eten. Het kan dan zijn dat je te weinig van sommige voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnenkrijgt. In dit artikel lees je meer over een gluten- en koemelkvrij dieet en welke voedingsstoffen daarbij extra aandacht nodig hebben. In een eerder artikel gingen we in op welke voedingsstoffen extra aandacht nodig hebben bij afvaldiëten.
Verschil allergie en intolerantie
Allergieën en intoleranties zijn reacties van je lichaam op de inname van (een bepaalde stof) in een voedingsmiddel. Bij een voedselallergie reageert je immuunsysteem op stoffen in voedsel. Bij een voedselintolerantie is je lichaam niet in staat om (een deel van) een voedingsmiddel goed te verteren. Er wordt geschat dat 1 tot 4% van de volwassenen last heeft van een voedselallergie of intolerantie.
Glutenvrij
Mensen met de ziekte coeliakie moeten strikt glutenvrij eten. Gluten beschadigt bij deze mensen de darm. Ook mensen die last hebben van glutensensitiviteit hebben baat bij een glutenvrij dieet. Gluten zit in brood en graanproducten. Deze producten bevatten vezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur. Daarnaast is brood een belangrijke bron van jodium. Als je deze producten niet kan eten is het dus belangrijk om op te letten of je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt.
Voor veel brood- en graanproducten zijn tegenwoordig glutenvrije alternatieven verkrijgbaar. Deze alternatieven zijn vaak gemaakt van granen die geen gluten bevatten, zoals rijst, teff, quinoa of amarant en bevatten meestal ook toegevoegd jodium. Door vervangers te gebruiken krijg je ook de voedingsstoffen vezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur binnen. Als je de glutenvrije alternatieven niet lekker vindt is het extra belangrijk om je voedingspatroon zorgvuldig samen te stellen met ruim voldoende (blad)groente, aardappelen en vlees.
Koemelkvrij
Je kunt een koemelkvrij dieet volgen omdat je allergisch bent voor koemelk of omdat je een lactose intolerantie hebt. Met een lactose intolerantie kun je wel speciale lactosevrije zuivel gebruiken. Zuivel is een bron van eiwit, calcium en vitamine B12. Wanneer je geen zuivel eet hebben deze voedingsstoffen extra aandacht nodig.
Je kunt zuivel vervangen door plantaardige alternatieven zoals sojadrink, amandeldrink, haverdrink, rijstdrink of kokosdrink. Niet alle plantaardige alternatieven zijn even gezond. Sommige bevatten bijna geen eiwit, bevatten veel suiker of hebben geen extra toegevoegde vitaminen. Als je plantaardige melkalternatieven gebruikt is het dus goed om op het eiwitgehalte te letten en of er vitamine B12 en calcium aan toegevoegd is.