Nieuws - 31 maart 2022

Twee stuks fruit en 250 gram groente, hoeveel is dat eigenlijk?

Volgens de richtlijn goede voeding moeten we elke dag twee stuks fruit en 250 gram groente eten. De meeste Nederlanders halen deze aanbeveling niet. Wij vroegen ons af hoeveel deze aanbevelingen nu precies zijn. Zijn twee mandarijnen twee stuks fruit? En is die 250 gram groente voor rauwe of gekookte groente? Wij zochten het uit!

Twee stuks fruit

De twee stuks fruit staan eigenlijk voor 200 gram fruit. Een gemiddelde appel, banaan, sinaasappel of peer wegen ongeveer 100 gram en kun je dus rekenen als 1 stuk fruit. Andere soorten fruit zoals mandarijnen, kiwi’s, pruimen, druiven en bessen wegen minder. Voor mandarijnen, kiwi’s en pruimen kun je als vuistregel aanhouden dat twee stuks ongeveer 100 gram zijn. Voor druiven en bessen en voor hele grote soorten fruit zoals een meloen kun je het beste de weegschaal erbij pakken.

Soorten fruit

Vers fruit, fruit uit de diepvries en fruit op sap uit blik of pot tellen allemaal mee. Fruit op siroop kun je beter niet gebruiken om aan je dagelijkse portie fruit te komen, omdat hier veel toegevoegd suiker in zit. Ook gedroogd fruit telt mee, maar dit kun je beter alleen in kleine hoeveelheden gebruiken. Gedroogd fruit is geconcentreerd fruit en bevat daardoor vrij veel suiker. Ook is de vitamine C verloren gegaan bij het drogen. Wel bevat gedroogd fruit veel goede vezels.

Fruitsap telt ook niet mee voor je dagelijkse portie fruit. Sap bevat minder vezels en voedingsstoffen. Sap bevat van zichzelf ook veel suiker, waardoor je ongemerkt veel calorieën binnen kan krijgen.

250 gram groente

Bij het bereiden van groente heb je snij afval. Dit snij afval reken je natuurlijk niet mee voor de hoeveelheid. Ook slinken sommige groente bij het koken, voor deze groente geldt dat je moet rekenen met het gewicht ná de bereiding. In onderstaande tabel hebben we voor een aantal groente aangegeven hoeveel rauw gewicht je nodig hebt om 250 gram gekookt gewicht over te houden. Voor groente die je rauw eet kun je wel van het rauwe gewicht uit gaan.

Soorten groente

Je kunt ook groente uit de diepvries, blik of pot gebruiken. Deze groenten zijn net zo gezond, mits er geen suiker of zout aan toegevoegd is. Deze groenten worden kort na de oogst verwerkt, waardoor alle voedingsstoffen behouden blijven. Wanneer bepaalde groenten niet in het seizoen zijn, zijn ze uit de diepvries, blik of pot vaak goedkoper en zelfs duurzamer. Voor groente uit de diepvries kun je onderstaande omreken tabel gebruiken. Voor groente uit blik of pot kun je met het uitlekgewicht rekenen.

GroenteRauw gewicht nodig om 250 gram gekookt te krijgen
Andijvie375 – 425
Bloemkool300 – 375
Boerenkool500 – 625
Broccoli300 – 375
Courgette250 -300
Paksoi375 – 425
Prei425 – 500
Sperziebonen275
Spinazie425 – 500
Witlof300 – 375

Gewichten overgenomen uit tabel van het Voedingscentrum

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/groente-en-fruit.aspx