B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Hoe kan je een vitaminetekort herkennen?

Vitaminetekort

Wanneer je een vitaminetekort hebt, kun je klachten krijgen, zoals vermoeidheid. Heb jij klachten die mogelijk worden veroorzaakt door een vitaminetekort? Dan is het aan te raden om een afspraak met je huisarts te maken. De huisarts kan een vitaminetekort onderzoeken door de waarde van deze vitamine te meten in het bloed.

Online testen

Naast de test bij de huisarts, zijn er tegenwoordig ook testen op het internet te vinden, die je gemakkelijk thuis kunt doen. Bijvoorbeeld een vragenlijst over je eetpatroon of een bloedtest die wordt aangeboden door bedrijven. De betrouwbaarheid van deze online testen kan niet altijd worden gegarandeerd. Laat je hierover dus goed adviseren.

Inname voeding belangrijk

Naar je eigen lichaam luisteren is erg belangrijk bij het herkennen van een mogelijk tekort. Ook is het goed om daarbij naar je voeding te kijken, zodat je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet je bijvoorbeeld weinig vlees en zuivel? Dan krijg je misschien te weinig vitamine B12 binnen. Weet je niet precies waar je op moet letten bij voedselinname en wil je dat iemand met je meekijkt? Dan kan je een (orthomoleculair) diëtist om advies te vragen.

Vitamine D tekort

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor veel processen in ons lichaam. Het wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Maar soms is deze aanmaak minder goed. Lees hier alles over een vitamine D tekort.

Magnesium tekort

Over het herkennen van een magnesium tekort hebben we eerder een artikel geschreven. Lees hier meer.

Een tekort bij ouderen

Ouderen hebben een verhoogd risico op een vitamine B12 tekort. Ook gebruiken ze vaak meerdere medicijnen, waardoor vitamine- of mineraaltekorten kunnen ontstaan. In een onderzoek op de 50PlusBeurs zagen wij dat veel ouderen niet bewust zijn van deze mogelijke tekorten.

Vitaminetekort