Nieuws - 1 augustus 2019

Gebruik je antistollingsmedicijnen? Let op met Ginseng en Ginkgo biloba*

Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Door het gebruik van bepaalde voedingssupplementen kunnen sommige medicijnen sterker of minder werken, of zelfs níet meer werken. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het gebruik van Ginseng en Ginkgo biloba niet goed samen gaat met het gebruik van antistollingsmedicijnen.

Waarom moet ik oppassen met Ginseng en Ginkgo biloba?

Gingko Biloba

Antistollingsmedicijnen – in de volksmond ook wel bloedverdunners genoemd – zorgen dat het bloed langzamer stolt. Voorbeelden van antistollingsmedicijnen zijn acetylsalicylzuur, acenocoumarol, fenprocoumon, clopidogrel en rivaroxaban. Ook Ginseng en Ginkgo biloba hebben mogelijk een effect op de stolling van het bloed. Gebruik je Ginseng of Ginkgo biloba samen met een antistollingsmedicijn, dan heb je meer kans op bloedingen. Bij gebruik van Ginseng samen met een antistollingsmedicijn kan soms ook het antistollingsmedicijn juist minder goed werken.

Wat moet ik doen?

Ginseng

Gebruik je een antistollingsmiddel? Start dan niet met Ginseng of Ginkgo biloba. Gebruik je al Ginseng of Ginkgo biloba samen met een antistollingsmedicijn? Laat dan de arts en apotheker of trombosedienst weten dat je deze combinatie gebruikt. De arts, apotheker en trombosedienst kunnen je vertellen of stoppen met Ginseng of Ginkgo biloba noodzakelijk is.

*NB: Ook bij gebruik van Sint janskruid i.c.m. antistollingsmiddelen moet je voorzichtig zijn.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina.