Sporten

Als je regelmatig sport of topsporter bent, dan vraag je een grote prestatie van je lichaam. Tijdens langdurig sporten, zoals fietsen, hardlopen of zwemmen verlies je bijvoorbeeld veel mineralen en als krachtsporter wil je graag net dat beetje extra. Naast goede training is gezonde voeding met voldoende energie, koolhydraten en eiwitten belangrijk. Door veel te sporten is je lichaam vaak vatbaarder en een ondersteuning met een voedingssupplement kan dan nuttig zijn. Voedingssupplementen voor sporters kunnen onder andere helpen bij een sneller herstel na inspanning, het aanvullen van vitamines of mineralen of een goede weerstand.

Voeding en sportprestaties

Wanneer je niet voldoende gezonde voeding binnenkrijgt kun je mogelijk tekorten krijgen aan bepaalde vitamines en mineralen. Voldoende voedingsstoffen zijn belangrijk voor je spieren en het vrijmaken van energie in je lichaam. Kijk eerst naar je basis, je dagelijkse voeding. Hoe kan je deze zo optimaal mogelijk maken voor jou? Eventueel met de hulp van bijvoorbeeld een sportdiëtist. Deze basis kan je aanvullen met voedingssupplementen, die voor jouw persoonlijk een uitkomst kunnen bieden.

Als je aan duursport doet, zoals wielrennen of hardlopen en dit langer dan een uur achter elkaar beoefend, dan is het belangrijk om tijdens de inspanning voldoende vocht en koolhydraten binnen te krijgen. Koolhydraten aanvullen kan met speciale sportrepen, -gels of -dranken of simpel met bijvoorbeeld een banaan. Voor optimaal spierherstel is het bij zowel duur- als krachtsport belangrijk om snel na de inspanning een maaltijd met voldoende eiwitten te nuttigen.

Dopingvrije supplementen

Als topsporter wil je zeker weten dat een voedingssupplement geen verboden stoffen bevat die op de dopinglijst staan. Op initiatief van de Dopingautoriteit, de branchevereniging voor voedingssupplementen NPN en de sportkoepel NOC*NSF is NZVT (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport) ontwikkeld.

Supplementenfabrikanten kunnen de batches van hun producten laten testen. Als ze goed uit de test komen worden ze op de NZVT-lijst geplaatst en mogen ze het NZVT-keurmerk op de verpakking gebruiken. Als topsporter kun je zien welke supplementen door een onafhankelijk laboratorium als dopingvrij zijn beoordeeld. Als je als sporter op doping wordt gecontroleerd is dit relevant en biedt dit systeem jou houvast. Lees meer over het anti-dopingsysteem NZVT.

Voedingssupplementen voor sporters

Voor het leveren van sportprestaties is een groot aantal voedingsstoffen nodig. Zoals de B-vitamines voor energie en het mineraal magnesium voor meer spierkracht, spierontspanning en uithoudingsvermogen. Soms heb je ook een hogere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Door transpiratie verlies je bijvoorbeeld mineralen, die weer aangevuld moeten worden. Verder kunnen aminozuren, antioxidanten en co-enzym Q10 van belang zijn voor actieve sporters.

Vitamine C

Bij het sporten worden vrije radicalen geproduceerd die schade kunnen geven aan lichaamscellen. Antioxidanten vangen deze stofjes weg en beschermen daarmee je cellen en weefsels. Vitamine C is een voorbeeld van een antioxidant. Daarnaast ondersteunt vitamine C het immuunsysteem, activeert het de natuurlijke energie in je lichaam en is het belangrijk voor de aanmaak en opbouw van het kraakbeen.

Multivitamine

Fanatieke sporters hebben vaak een hogere energiebehoefte en verbruiken veel vitamines en mineralen. Ook kan je bij extreem vochtverlies door zweten meer mineralen verliezen dan normaal. Op momenten dat je deze verhoogde behoefte aan vitamines en mineralen niet direct uit je voeding haalt, kan een multivitamine nuttig zijn. Een multi voor sporters kent een speciale samenstelling afgestemd op de behoefte.

Vitamine B-complex

De meeste vitamines uit de B-familie spelen een grote rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten. Tijdens het sporten verbruik je veel energie. Een aanvulling met B-vitamines kan dan nuttig zijn om het energieniveau te ondersteunen.

Magnesium

Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen. Sport, vooral duursport, leidt tot verhoogde behoefte en tegelijk tot extra verlies via urine en zweet. Ben je vermoeid of voel je je spieren na het sporten, dan kun je baat hebben bij extra magnesium.

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is een natuurlijke stof die betrokken is bij het vrijmaken van energie in onze cellen. Mensen die zich meer dan gemiddeld moeten inspannen gebruiken vaak Q10 voor de energieproductie, voor meer spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport. Co-enzym Q10 is ook een belangrijke antioxidant.

Eiwitten

Eiwitten dragen bij aan het behoud en groei van spieren. Fanatieke sporters hebben een grotere behoefte aan eiwitten. Zeker als je een sport beoefent waarbij de ontwikkeling van sterke spieren erg belangrijk is. Bijvoorbeeld bij krachtsporten, zoals bodybuilding, als je moet kunnen sprinten of wielrennen. Sporters kunnen eiwitpoeder gebruiken om gemakkelijk de extra eiwitten binnen te krijgen.

Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten. Spieren bestaan grotendeels uit eiwitten. Door training ontstaan er als het ware scheurtjes in de spieren. Aminozuren zijn mogelijk nodig om je spieren te herstellen na sport. Aminozuren en eiwitsupplementen kunnen helpen bij het herstel van je spieren na inspanning. Ze dragen mogelijk ook bij aan de opbouw van spiermassa en mede hierdoor aan het verbeteren van sportprestaties.

BCAA

BCAA staat voor branched-chain amino acids en is een mengsel van 3 aminozuren: L-leucine, L-isoleucine en L-valine. Er zijn aanwijzingen dat BCAA belangrijk zijn voor de spieren. De aminozuren kunnen mogelijk de eiwitopbouw in de spieren stimuleren waardoor de spieren meer vermogen kunnen leveren bij zware inspanning. Duursport- en krachtsportprestaties zouden hierdoor mogelijk kunnen verbeteren.

Creatine

Spieren hebben snel energie nodig tijdens kortdurende maximale inspanningen zoals sprints of gewichtheffen. Hiervoor heeft je lichaam een creatinefosfaat-voorraad. Creatinefosfaat voorziet de eerste 5 tot 10 seconden je spieren van energie tijdens maximale inspanningen.

Door inname van extra creatine neemt de creatinefosfaat-voorraad toe. Hierdoor heeft de spier net wat meer energie, waardoor het sneller herstelt na inspanning en weer sneller klaar is voor een volgende inspanning. En daardoor helpt het bij verbeterde sportprestaties en spiergroei.

Guarana (cafeïne)

Guarana (Paullinia cupana) is een tropische klimplant die van nature cafeïne bevat. Cafeïne kan duursporters helpen beter te presteren. Het verbetert je uithoudingsvermogen waardoor je je energieker en minder moe voelt. Daarnaast verbetert cafeïne de alertheid en focus. Houdt er rekening mee dat te veel cafeïne nadelige effecten kan effecten hebben zoals hoofdpijn, verhoogde hartslag, rusteloosheid en slaapproblemen.