Gewicht verliezen

Het is algemeen bekend dat minder of gezonder eten en meer bewegen helpen om af te vallen. Een calorietekort is hierbij van belang, dus meer energie verbruiken dan dat je binnen krijgt met je voeding. Veel mensen gaan tijdens het afvallen een dieet volgen, wat soms moeilijk is vol te houden. Onze tip, probeer langzaam af te vallen. Voer een aantal kleine veranderingen door in je dieet en pas dit elke keer wat verder aan. Kies bijvoorbeeld voor magere melk in plaats van volle melk, of groente in plaats van een koekje als tussendoortje. Naast het verlagen van je energie-inname is het ook belangrijk om meer calorieën te verbranden. Ga een keer op de fiets naar je werk in plaats van met de auto. Of ga na het eten nog een rondje wandelen. Als extra ondersteuning kun voedingssupplementen gebruiken bij het afvallen.

Voedingsstoffen tekort bij afvaldiëten

Als je vanwege jouw dieet veel voedingsmiddelen niet eet, dan kan het zijn dat je te weinig van sommige voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnenkrijgt. Om op een gezonde manier af te vallen en om daarna op gewicht te blijven is aanpassing van je leefstijl het uitgangspunt.

Koolhydraatarm dieet

Bij een koolhydraatarm dieet eet je (veel) minder koolhydraten. Koolhydraten zitten voornamelijk in brood en graanproducten, rijst, aardappels, peulvruchten en fruit. Ook diëten zoals ketogeen, paleo en het Pioppi dieet vallen onder een koolhydraatarm dieet.

B-vitamines, vezels en jodium

Door het vermijden van koolhydraatrijke voedingsmiddelen loop je het risico dat je niet voldoende B-vitamines, vezels en jodium binnen krijgt.

  • B-vitamines zijn belangrijk voor het normaal functioneren van je lichaam en ze worden niet opgeslagen. Daarom is het belangrijk dat je ze dagelijks genoeg binnenkrijgt. Lees meer over B-vitamines.
  • Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten.
  • Jodium is betrokken bij de groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarnaast is jodium essentieel voor de productie van schildklierhormonen. Lees meer over jodium.

Laagenergie dieet

Met een laagenergie dieet, of ook wel crashdieet genoemd, eet je veel minder calorieën (energie) dan je verbruikt. Doordat je erg weinig eet kun je hier snel gewicht mee verliezen, maar dit zorgt ook dat je veel essentiële voedingsstoffen misloopt.

Wanneer je minder dan 1200 kcal per dag binnen krijgt is de kans erg groot dat je niet genoeg vitamines, mineralen en vezels binnen krijgt. Een erg streng dieet is daarom niet aan te raden. Wanneer je op advies van een professional toch (tijdelijk) een dieet met minder dan 1200 kcal moet volgen is het belangrijk om je vitamines en mineralen aan te vullen met bijvoorbeeld een multivitamine.

Vetarm dieet

Bij een vetarm dieet eet je heel weinig vet. Je eet dan bijvoorbeeld weinig of geen volle zuivel, vette vlees- en vissoorten, eieren, noten, plantaardige olie en avocado’s.

Vitamine A, E en K

Als je erg weinig vet eet is de kans groot dat je niet genoeg van de vet oplosbare vitamines A, E en K binnenkrijgt. Deze vitamines zijn vet oplosbaar, wat betekent dat ze voornamelijk in vetrijke voedingsmiddelen voorkomen. Je lichaam kan van deze vitaminen wel een kleine voorraad opslaan, maar na een tijdje zijn deze voorraden uitgeput. Je zult dus ook deze vitamines regelmatig binnen moeten krijgen. Lees hier meer over vitamine A, E en K.

Omega-3

Ook is de kans groot dat je niet genoeg omega-3 vetzuren binnenkrijgt wanneer je erg weinig vet eet. Dit zijn essentiële vetzuren die voorkomen in vette vis, lijnzaad en walnoten. Ze zijn belangrijk voor de bloeddruk en dragen bij aan behoud van een normaal vetgehalte in het bloed. Lees meer over omega-3.

Voedingssupplementen bij het afvallen

Er zijn voedingssupplementen die je kunnen helpen om je vetverbranding te ondersteunen of je hongergevoel te onderdrukken. Je kunt ze als steun in de rug gebruiken wanneer je gewicht wilt verliezen. Maar het zijn geen wondermiddelen. Combineer voedingssupplementen altijd met gezondere voeding en beweging. Daarnaast kun je voedingssupplementen gebruiken om tijdelijk je vitamines en mineralen aan te vullen, als je daar door jouw dieet te weinig van binnenkrijgt.

Multivitamine

Een multivitamine kan als aanvulling worden gebruikt om, naast gevarieerde voeding, alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je aan het afvallen bent, is het mogelijk dat je minder vitamines en mineralen binnenkrijgt dan voorheen.

Chroom

Het mineraal chroom, ook wel chromium genoemd, helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden. Het speelt namelijk een rol bij de werking van het hormoon insuline en daarmee bij het reguleren van je bloedsuikergehalte. Chroom draagt ook bij aan het energiemetabolisme in het lichaam van bijvoorbeeld koolhydraten en vetten. Ook zijn er aanwijzingen dat chroom het hongergevoel kan verminderen.

Chroom zit in kleine hoeveelheden in volkoren producten, groenten, fruit, vlees en lever. Daarnaast wordt het als voedingssupplement verkocht, voor een bijdrage aan een normale bloedsuikerspiegel.

Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor het opbouwen en onderhouden van lichaamsweefsels. Zo dragen ze bij aan behoud en groei van spieren. Je krijgt eiwitten via de voeding binnen. Tijdens de vertering worden de eiwitten afgebroken tot aminozuren en via de darm opgenomen. Vervolgens kan het lichaam de aminozuren uit de afgebroken eiwitten gebruiken om een nieuw eiwit te maken. Eiwitten zorgen er voor dat je langer een vol gevoel hebt, dit kan ervoor zorgen dat je minder snel (ongezond) gaat snacken.

Groene thee

Groene thee bevat van nature veel polyfenolen. De belangrijkste polyfenolen zijn catechinen. Enkele gezondheidsvoordelen van catechinen zijn dat ze je helpen op gewicht te blijven en de vetstofwisseling ondersteunen. Groene thee supplementen kunnen hierdoor helpen bij het afvallen.

Spirulina

Spirulina is een alg die een heel scala aan vitamines, mineralen en eiwitten bevat. Om die reden wordt het gebruikt als aanvulling op de voeding, bijvoorbeeld bij zeer laagcalorische diëten. Ook zijn er aanwijzingen dat spirulina het hongergevoel vermindert en gewichtsbeheersing ondersteunt.

CLA

CLA, Conjugated Linoleic Acid, komt van nature voor in onze voeding, vooral in zuivelproducten zoals melk en yoghurt. Ook is het aanwezig in moedermelk. Er zijn aanwijzingen dat CLA een rol speelt in het verminderen van vetmassa.