Alcohol

Als je veel alcohol gebruikt, kan dat nadelig zijn voor je gezondheid en met name voor je lever. Daarnaast eten mensen die overmatig alcohol drinken vaak minder en minder gezond, waardoor ze nog minder voedingsstoffen binnenkrijgen.Matigen of helemaal stoppen met alcohol drinken wordt in verband gebracht met een betere gezondheid. Daarom adviseert De Nederlandse Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Maar hoe pak je dat nou aan? We geven je een aantal praktische tips. Er zijn ook voedingssupplementen die kunnen ondersteunen als je alcohol drinkt, omdat zij bijvoorbeeld het reinigen van je lever ondersteunen of omdat je risico loopt op een vitamine tekort bij overmatig alcohol gebruik. Lees snel verder over voedingssupplementen bij gebruik van alcohol.

Tips voor het matigen of stoppen met alcohol

Bedenk de reden waarom jij wil minderen of stoppen

Wat is jouw motivatie om te minderen of te stoppen met drinken? Heb je dat helder? Wat zijn voor jou de voordelen? Een helder hoofd? Beter slapen? Minder calorieën inname? Wat voor jou de motivatie ook is, het helpt je als dit inzichtelijk maakt. Schrijf het voor jezelf op. En als je het even lastig hebt, kan je dit er bij pakken.

Maak afspraken met jezelf

Wil jij (tijdelijk) helemaal niet drinken of alleen minderen? Maak duidelijke afspraken met jezelf. En bedenk hoe je je hier aan kan houden. Misschien heb je binnenkort een afspraak met die ene vriendin met wie je altijd zo fijn kan praten met een drankje erbij? Informeer haar dan alvast dat jij (tijdelijk) niet drinkt. Of misschien wil jij alleen minderen en besluit jij niet meer dan 3 drankjes te drinken per week. Kijk dan van te voren hoe je week eruit ziet en hoe jij deze drankjes gaat verdelen over de week en de afspraken die je hebt staan.

Beloon jezelf

Je gedrag veranderen is altijd lastig. Jezelf belonen voor je aangepaste gedrag, motiveert en stimuleert. Waarmee ga jij jezelf belonen? Maak ook hier duidelijke afspraken met jezelf en eventueel met je omgeving. Een maand niet of minder gedronken? Misschien beloon jij jezelf wel met een dagje sauna met een vriendin.

Vervang je drankje door iets anders lekkers

Wat vind jij lekker om te drinken? Misschien haal je wel verschillende lekkere thee smaken in huis voor ’s avonds op de bank? Of drink je bij het eten, in plaats van een wijntje, water met een lekker smaakje. Voeg bijvoorbeeld wat munt, citroen, komkommer of aardbeien toe aan een karaf water.

Er zijn tegenwoordig ook een heleboel alcoholvrije varianten te verkrijgen, meer dan ooit te voren. Haal bijvoorbeeld een aantal alcoholvrije biertjes in huis of probeer eens een lekkere mocktail.

Voedingssupplementen bij alcoholgebruik

Mensen die regelmatig grote hoeveelheden alcohol drinken hebben vaker een tekort aan vitamines en mineralen. Dit komt onder andere door slechtere eetgewoontes en een slechte opname van voedingsstoffen in de darmen. Mocht je toch alcohol drinken, dan zijn er voedingssupplementen die het reinigen van je lever kunnen ondersteunen. Daarnaast zijn er ook verschillende vitamines die je tekort kan komen bij alcoholgebruik en die je kan aanvullen met voedingssupplementen.

Vitamine B1 (thiamine)

Een vitamine B1 tekort komt vaak voor bij mensen die veel alcohol drinken. Door de alcohol wordt de opname van vitamine B1 geremd in je lichaam en daarnaast is er een verhoogde uitscheiding van B1 in de urine.

Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd is belangrijk voor hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het geheugen en de concentratie. Daarnaast is de vitamine goed voor het hart en activeert het de natuurlijke energie in het lichaam.

Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot het Wernicke-Korsakoff syndroom. Mensen met dit syndroom lijden vaak aan geheugenverlies. De hersenen kunnen door het tekort aan vitamine B1 beschadigd raken.

Vitamine B6

Regelmatig alcoholgebruik is van invloed op de vitamine B6 status. Naast het verminderen of stoppen van alcoholgebruik, kan een voedingssupplement met vitamine B6 een wenselijke aanvulling zijn.

Vitamine B12 (cobalamine)

Regelmatig alcoholgebruik kan ook de opname van vitamine B12 verminderen of verstoren. Alcohol tast zowel de lever als het slijmvlies van de maag aan. Dit kan leiden tot een hoger verbruik van vitamine B12 en op den duur een B12 tekort veroorzaken.

Vitamine C

Ook van vitamine C is bekend dat het minder goed wordt opgenomen en sneller wordt uitgescheiden bij overmatig alcohol drinken. Daarnaast verbruik je meer vitamine C, omdat vitamine C belangrijk is voor de afbraak van alcohol in het lichaam.

Mariadistel

De vrucht van de mariadistel wordt verwerkt in voedingssupplementen en kan de reinigende werking van de lever ondersteunen. De lever is het orgaan in ons lichaam dat afvalstoffen uit ons bloed verwijdert, bijvoorbeeld alcohol. Het ondersteunt niet alleen de reinigende werking van je lever, maar het heeft ook een antioxidanten werking, waarmee het ons beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf. Daarnaast is het ook goed voor je hart en ondersteunt het je immuunsysteem.

Chlorella

Een ander supplement dat je kunt gebruiken is de alg chlorella. In Japan noemen ze deze voedingsstof ook wel ‘geconcentreerd zonlicht’. Net als mariadistel ondersteunt het de reinigende werking van je lever, heeft het een antioxidanten werking en ondersteunt het je immuunsysteem. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt voor een goede darmwerking.