Vermoeidheid

Vermoeidheid kan bijvoorbeeld ontstaan als je in een langdurige stresssituatie zit of als je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die energie kunnen vrijmaken in je lichaam. Bij vermoeidheid is je lichaam niet in staat om voldoende energie aan te maken om de dag goed door te komen. Als je vermoeid bent, heb je misschien ook problemen met je geheugen- of concentratievermogen, slaap je veel of juist te weinig en kan je je lusteloos en prikkelbaar voelen. Bepaalde vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Kruiden kunnen je tijdens inspannende periodes of stresssituaties helpen om geestelijk te ontspannen. Lees gauw verder over supplementen bij vermoeidheid.

Oorzaken vermoeidheid

Als je last hebt van vermoeidheid is het belangrijk om na te gaan wat de oorzaak bij jou kan zijn. Ben je bijvoorbeeld fysiek moe vanwege een zware baan, veel sporten of te weinig slapen? Of ben je vooral mentaal vermoeid vanwege een mentaal zware baan of stress? Vermoeidheid kan ook een medische oorzaak hebben. Bijvoorbeeld vanwege het gebruik van bepaalde medicijnen, bloedarmoede, vitamine tekort, slaap apneu, hormonale disbalans (overgang) of een trage schildklier. Als je vermoeidheid langere tijd aanhoudt zonder aanwijsbare oorzaak dan is het belangrijk om langs je (huis)arts te gaan.

Vitamine tekort en vermoeidheid

Een tekort aan sommige vitamines en mineralen kan vermoeidheid als gevolg hebben. Een te kort ontstaat als je langere tijd te weinig van één of meerdere vitamines binnenkrijgt. Ook bij langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals maagzuurremmers, metformine of de anticonceptiepil kan er een vitamine- of mineraal tekort ontstaan. Soms kan een aandoening aan het maag- darmkanaal er voor zorgen dat je niet genoeg vitamines en mineralen uit voeding kan opnemen.

Onder andere de volgende tekorten kunnen vermoeidheid geven:

Vermoed je een vitamine of mineraal tekort? Maak dan een afspraak bij je (huis)arts.

Voedingssupplementen bij vermoeidheid

Hoewel het geen wondermiddelen zijn kunnen een aantal voedingssupplementen je ondersteunen bij vermoeidheid. Sommige vitamines en mineralen helpen namelijk bij het vrijmaken van energie uit voeding of dragen bij aan het verminderen van vermoeidheid. Voedingssupplementen die energie geven kun je het beste ’s ochtends innemen. Als je ze ’s avonds inneemt kunnen ze mogelijk de nachtrust beïnvloeden.

Ook kunnen sommige kruiden en andere stoffen helpen bij vermoeidheid. Sommige kruiden zijn bijvoorbeeld rustgevend en kunnen ondersteunen als de vermoeidheid veroorzaakt wordt door stress of slecht slapen.

Vitamine B-complex

B-vitamines staan ook wel bekend als de energievitamines. Bijna allemaal spelen ze een belangrijke rol in ons energieniveau. Ze helpen bij het vrijmaken van energie uit voeding en daarnaast helpen vitamine B2, B3, B5, B6, B11 en B12 bij de vermindering van vermoeidheid. De acht vitamines werken samen in je lichaam, het is belangrijk dat je van alle acht de vitamines voldoende op een dag binnenkrijgt. Een vitamine-B complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid.

Vitamine B12

Vitamine B12 is van belang voor het zenuwstelsel en is betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen. Inname van extra vitamine B12 kan helpen bij vermoeidheid, omdat het de natuurlijke energie in het lichaam activeert. Een vitamine B12 tekort komt vrij vaak voor en is vast te stellen via een bloedtest. Vooral ouderen, mensen die maagzuurremmers of metformine gebruiken, mensen met een aandoening aan het maag- darmstelsel en veganisten kunnen sneller een tekort krijgen. Vitamine B12 kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid.

Vitamine C

Vitamine C activeert de natuurlijke energie in het lichaam,  is betrokken bij het vrijmaken van energie uit voeding en heeft een functie in het zenuwstelsel. Extra inname van vitamine C kan daarom helpen bij vermoeidheid. Ook kun je je vermoeid voelen als je te weinig vitamine C binnen krijgt. Andere symptomen van een vitamine C tekort zijn een verminderde weerstand en een slechte wondgenezing. Mensen kunnen, in tegenstelling tot veel andere zoogdieren, zelf geen vitamine C aanmaken. Daarom moet je voldoende via je voeding binnenkrijgen.

Vitamine D

Vitamine D speelt geen directe rol in de energiehuishouding van je lichaam, maar bij een vitamine D tekort kun je je wel vermoeid en neerslachtig voelen. Als je weinig buiten komt, een donkere huidskleur hebt, je huid bedekt of wat ouder bent is een aanvulling met vitamine D zeker nuttig. Bij symptomen van een tekort kan een bloedtest dat bevestigen.  

IJzer

IJzer is betrokken bij het transport van zuurstof door ons lichaam. Bij weinig ijzer kan je concentratie verminderen en kun je je moe voelen. Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een grotere behoefte aan ijzer. Menstruerende meisjes en vrouwen hebben een groter risico op ijzertekort vanwege het bloedverlies. Het slikken van extra ijzer kan helpen bij de vermindering van vermoeidheid. Als je bij je maaltijd vitamine C neemt, helpt dat je lichaam met de ijzeropname.

Magnesium

Magnesium is betrokken bij veel verschillende processen in ons lichaam. Het bevordert de energiestofwisseling en helpt om moeheid te verminderen. Ook is magnesium betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Bij mentale inspanning kan magnesium wat ontspanning geven. Er zijn aanwijzingen dat bij inspanning en stress de magnesiumbehoefte verhoogd is. Extra magnesium zou hierbij kunnen helpen.

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is betrokken bij de energieproductie in onze lichaamscellen. Mensen die zich meer dan gemiddeld moeten inspannen gebruiken vaak Q10 voor extra energie, meer spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport. Meer onderzoek hiernaar is nodig. Q-10 komt in kleine hoeveelheden voor in de voeding, zoals in vlees en vis.

Valeriaan

Valeriaan (Valeriana officinalis) is een plant, waarvan de wortel rustgevende eigenschappen heeft. Het wordt veel gebruikt voor een goede nachtrust en bij spanningen. Valeriaan kan je ondersteunen bij stress en de nachtrust.

Melatonine

Melatonine kan je helpen om sneller in slaap te vallen. De invloed van melatonine is goed onderzocht bij een dosering van 1 mg melatonine en hoger. Voor een goede nachtrust blijft het belangrijk dat je ontspannen bent, je hoofd hebt leeggemaakt en regelmaat in je dag- en nachtritme hebt.

Passiebloem

De passiebloem heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel en helpt bij spanningen en om lekker te slapen. Je vind het in supplementen vaak in combinatie met citroenmelisse en valeriaan. Passiebloem kan je ondersteunen bij stress en de nachtrust.