Wat is je microbioom en waarom is het belangrijk voor je gezondheid?

Het microbioom is een verzameling van allerlei bacteriën, virussen en gisten die in ons lichaam zitten. We noemen ze ook wel microbiota. Het microbioom beschermt je lichaam tegen ziekteverwekkers en heeft ook een rol in de vertering van voedsel, met name van vezels. Het is hiermee een belangrijk onderdeel van je lichaam. Hoe zit dit precies en welke rol heeft voeding op de gezondheid van je microbioom?

Wat is het microbioom?

Verreweg het grootste gedeelte van je microbioom bevindt zich in de dikke darm. Hier wonen miljarden bacteriën samen, afkomstig van veel verschillende soorten. Hoe meer soorten er in je darmen leven, hoe gezonder je microbioom. Welke soorten er precies in je darmen leven verschilt per persoon. Iedereen heeft dus een uniek microbioom.

Balans tussen goed en schadelijk

Er leven zowel goede als ‘slechte’ bacteriën in de darmen. De balans hiertussen is erg belangrijk. Wanneer de balans verstoord raakt kunnen de slechtere bacteriën meer de overhand krijgen en kun je klachten ervaren. Meestal herstellen de darmen deze balans zelf weer.

Waarom leven er bacteriën?

De bacteriën in je darmen hebben een heleboel nuttige functies, waarvan er veel nog niet bekend of onderzocht zijn. Vanwege hun nut voor jouw gezondheid mogen de bacteriën in de darmen ‘logeren’. Het microbioom is onder meer belangrijk voor de vertering van het voedsel. Zo breken ze vezels af, een bestanddeel in onze voeding dat we anders zelf niet zouden kunnen verteren. Daarnaast houden de bacteriën de darmwand gezond, die belangrijk is als eerste linie tegen binnendringers. Ook zijn de bacteriën belangrijk voor de darmbeweging en leren ze ons afweersysteem welke bacteriën schadelijk zijn en welke goed. Zo kan het lichaam de schadelijke bacteriën aanpakken en kunnen de goede hun werk blijven doen.

Hoe kan je het microbioom beïnvloeden?

De samenstelling van ons microbioom kan door verschillende factoren veranderen. Denk hierbij aan het gebruik van geneesmiddelen, hygiëne, omgeving en ook voeding. Er is nog geen specifiek voedingsadvies voor het meest optimale microbioom, hiervoor is nog meer onderzoek nodig. Maar er zijn wel aan aantal aanpassingen die je kunt maken in je dieet, die goed zijn voor de goede darmbacteriën en daarmee voor een betere balans in je microbioom.

1. Eet voldoende vezels, onder andere door het eten van voldoende groente, fruit, noten, peulvruchten en volkoren producten. Vezels uit je dieet kunnen de aanwezigheid van goede bacteriën stimuleren. Ook kun je denken aan het aanvullend nemen van prebiotica, een soort voeding voor de bacteriën in je darmen. 

2. Probiotica zijn goede darmbacteriën, die kunnen bijdragen aan het herstellen van de balans van het microbioom. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van onrustige darmen of een tijdje antibiotica hebt moeten slikken. Probiotica worden ook verkocht als voedingssupplement.