Vitamine B1 tekort
Om een vitamine B1 tekort te voorkomen is het belangrijk dat je elke dag voldoende vitamine B1 via de voeding binnen krijgt. Je lichaam kan namelijk zelf geen vitamine B1 aanmaken. Als je niet genoeg vitamine B1 in je bloed hebt werken verschillende processen in het lichaam minder goed. Vitamine B1 is nodig om koolhydraten uit voedsel om te zetten naar energie en het is onmisbaar voor de goede werking van het hart en het zenuwstelsel. Bij een vitamine B1 tekort kun je verschillende symptomen ervaren. Een tekort aan vitamine B1 komt vooral bij bepaalde doelgroepen voor.
Symptomen van een vitamine B1 tekort
Als je een langere tijd te weinig vitamine B1 binnen krijgt kun je de volgende symptomen ervaren:
- Gevoelloosheid in armen of benen
- Zwakke spieren
- Neerslachtigheid
- Verminderde concentratie of minder goed geheugen.
Een ernstig tekort kan tot de ziekte Beriberi leiden. Dit is een zenuwaandoening, welke in westerse landen maar zeer zelden voorkomt. Een vitamine B1 tekort kan binnen enkele dagen of weken opgelost worden wanneer er voldoende vitamine B1 wordt toegediend.
Oorzaken van een vitamine B1 tekort
Een vitamine B1 tekort wordt vooral gezien bij bepaalde doelgroepen, zoals alcohol- of drugverslaafden. Maar het komt ook voor bij mensen met aandoeningen aan het maag- darmkanaal of bij vrouwen met ernstige zwangerschapsmisselijkheid. Vitamine B1 wordt dan niet goed opgenomen door de darmen. Ook bij een eenzijdig voedingspatroon of een zeer streng afval dieet kan een vitamine B1 tekort ontstaan.
Wernicke Korsakov syndroom
Bij een langdurig vitamine B1 tekort kunnen de hersenen beschadigd raken. Hierdoor kan het Wernicke Korsakov syndroom ontstaan. Dit syndroom komt voornamelijk voor bij mensen met een alcoholverslaving die daarnaast ook slecht eten. Maar het kan ook bij andere oorzaken van een vitamine B1 tekort ontstaan. Bij het Wernicke Korsakov syndroom krijgen mensen ernstige problemen met het geheugen[1].