B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Wat doet een orthomoleculair diëtist?

Op ons informatiecentrum melden we vaak dat je voor een gericht suppletieadvies het beste contact kunt opnemen met een orthomoleculair diëtist. Maar wat doet deze gespecialiseerde diëtist precies? En wat is het verschil met een orthomoleculair therapeut of orthomoleculair arts? In dit artikel lees je hoe een behandeling verloopt en wat je kunt verwachten. Zo kan jij een goede keuze maken voor jouw gezondheidsvraag.

Wat is een orthomoleculair diëtist?

Een orthomoleculair diëtist is gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer en geneeskunde, onder andere gericht op micronutriënten, zoals vitamines en mineralen. Orthomoleculaire diëtisten zich gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer en geneeskunde.

De gezondheidsprofessional begeleidt jou in het behalen van een optimale gezondheid. Dit gebeurt voornamelijk door middel van advies over passende, gezonde voeding aangevuld met voedingssupplementen. Meestal kom je met een specifieke vraag over je gezondheid en start daarna de behandeling. De orthomoleculair diëtist gaat uit van het principe, dat voeding en ziekte een relatie met elkaar hebben.

"Een orthomoleculair diëtist werkt vanuit de visie, dat een juiste (orthos) voeding de juiste moleculen (moleculair) levert voor een optimale gezondheid van het individu."

Het verschil tussen een orthomoleculair diëtist, -therapeut en -arts

Een orthomoleculair diëtist, orthomoleculair therapeut en orthomoleculair arts zijn alle drie anders opgeleid. Een orthomoleculair diëtist heeft als basis de opleiding voeding en diëtetiek gedaan en heeft zich daarna gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer en geneeskunde. Een orthomoleculair arts is iemand die een arts opleiding heeft gedaan (geneeskunde) en zich daarna verder gespecialiseerd heeft. Een orthomoleculair therapeut is iemand die zich direct heeft verdiept in de orthomoleculaire voedingsleer en geneeskunde.

Wat doet een orthomoleculair diëtist?


De behandeling door een orthomoleculair diëtist start vaak met een intakegesprek, eventueel aangevuld met een intolerantietest, check van je bloed of een check van je ontlasting. Naar aanleiding van deze ‘0-meting’ wordt er samen met jou een behandelplan opgesteld, kijkend naar voeding, beweging en suppletie.

Orthomoleculair dietist

Een orthomoleculair diëtist start vaak met het adviseren van een gezonde, passende voeding die, als de situatie dat vereist, aangevuld kan worden met het nemen van extra vitamines en mineralen – om een optimale conditie te bereiken. Preventie speelt in het advies een grote rol, omdat voorkomen altijd eenvoudiger is dan genezen. Het doel is om ongemakken te voorkomen of op te lossen door de achterliggende oorzaak te achterhalen.

Waarom de orthomoleculaire voedingsleer?

Een orthomoleculair diëtist werkt vanuit de visie, dat een juiste (orthos) voeding de juiste moleculen (moleculair) levert voor een optimale gezondheid van het individu. Het woord orthomoleculair betekent dan ook: de juiste moleculaire omgeving. Of anders gezegd: vitamines en mineralen die in optimale hoeveelheden en verhoudingen in jouw lichaam aanwezig zijn.

De orthomoleculair diëtist adviseert je over een gezonde, evenwichtige voeding, afgestemd op jouw behoefte en situatie. Bij voorkeur is deze voeding zo puur, rijk en zuiver mogelijk. Ook kan de diëtist de in jouw situatie optimaal gedoseerde voedingssupplementen aanraden, die je passen bij jouw specifieke behoefte voor het behoud of het herstellen van de gezondheid. 

Wat wordt er gemeten?

De volgende metingen kan de orthomoleculair diëtist (laten) doen op basis van jouw ongemakken:

  • Vragenlijsten voor vaststellen voedingspatroon, gezond gedrag of kwaliteit van leven  
  • Een algemene lichaamscheck van bijvoorbeeld je gewicht, BMI en vetpercentage  
  • Ontlastingsonderzoek om meer informatie te krijgen over verteringsparameters en bepaalde ziekmakers in je darmen
  • Bloedonderzoek, om bijvoorbeeld te kijken naar je vitamine en mineralenstatus of specifieke informatie over de organen, zoals je schildklier of dunne darm
  • Allergietest
  • Voedselintolerantietest
  • Urineonderzoek

Van welke vitamines of mineralen de waardes worden gemeten hangt af van jouw specifieke situatie en jouw vraag waarmee je naar de diëtist komt. Dit loopt via je huisarts of kan met thuistesten worden gedaan.

Wat kan een bezoek aan een orthomoleculair diëtist jou opleveren?

Een traject bij een orthomoleculair diëtist is gericht op jouw gezondheid. Vaak komen mensen met bepaalde ongemakken bij een orthomoleculair diëtist, denk aan gevoelige darmen, allergieën of overgewicht. Maar ook mensen die aan een optimale gezondheid willen werken kunnen een traject volgen, dit geldt bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen. De diëtist kijkt niet alleen naar de gezondheid op korte termijn, maar ook naar de lange termijn.

Hoe vind je een goede diëtist in de buurt?

Het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten (NOD) is een netwerk van diëtisten die zich hebben gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Het netwerk is erkend door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). Op de website van de NOD kun je zoeken naar een diëtist in de buurt: https://mbog.nl/zorgverleners/

Ook kun je een orthomoleculair diëtist zoeken door te kijken bij aangesloten diëtisten van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde, de MBOG.

MBOG

Wat kost het behandeltraject?

De kosten van een traject zijn afhankelijk van de complexiteit van jouw situatie, het aantal consulten, de benodigde onderzoeken en de geadviseerde voedingssupplementen. Gemiddeld is de prijs van een intakeconsult rond de €100,-, dit verschilt echter per praktijk. Een vervolgconsult is goedkoper. De kosten voor supplementen en testen komen hier nog bij. 

Sinds 2020 wordt dieetadvisering voor 3 uur vanuit de basisverzekering vergoed. Wanneer de dieetadvisering onderdeel is van ketenzorg (diabetes, COPD of een vasculair risico), dan kan het zijn dat je géén eigen risico hoeft te betalen. Vraag bij je huisarts of je hiervoor in aanmerking komt.