Veiligheid van voedingssupplementen
Regelmatig zijn er vragen of onduidelijkheden over de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. De Europese en Nederlandse wet stellen een heleboel eisen aan de veiligheid van voedingssupplementen. De voedingssupplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn daarom veilig. Maar in sommige situaties kunnen er risico’s zitten aan gebruik van voedingssupplementen. Het is daarom als gebruiker goed om op een aantal aspecten te letten voor veilig gebruik van voedingssupplementen.
Verkoop van voedingssupplementen via internet
Voedingssupplementen zijn te koop in de drogist, apotheek en gezondheidswinkel, maar ook via verschillende webshops. Zorg dat je betrouwbare producten van bekende merken gebruikt en let op met bestellingen bij onbetrouwbaar ogende (buitenlandse) webshops. Als je beweringen ziet die te mooi lijken om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Bijvoorbeeld een claim waarbij het voedingssupplement als een wondermiddel voor een bepaalde ziekte wordt gepresenteerd. Wees alert op deze misleidende claims.
Lees goed het etiket van voedingssupplementen
Op het etiket staat de aanbevolen dagdosering. Ook staat er een waarschuwing op dat je deze dosering niet mag overschrijden. De fabrikant heeft bepaald dat de dagdosering veilig in te nemen is (naast voeding). Houd je aan de aanbevolen dosering, tenzij anders geadviseerd door bijvoorbeeld een arts of therapeut. Ook zet de fabrikant waarschuwingen op het etiket als je het in bepaalde situaties beter niet kunt gebruiken. Als het voedingssupplement bijvoorbeeld beter niet tijdens zwangerschap gebruikt kan worden, of bij een bepaalde aandoening, dan staat dit op het etiket. Lees daarom altijd goed het etiket voordat je het voedingssupplement gaat gebruiken.
Bijwerkingen van voedingssupplementen
Over het algemeen zijn voedingssupplementen veilig en hoor je geen bijwerkingen te ervaren. Soms kan het zo zijn dat je een klein ongewenst effect ervaart. Zo is kan je bij gebruik van probiotica ervaren dat je de eerste dagen wat meer last hebt van winderigheid. Ervaar je een ernstige bijwerking? Denk bijvoorbeeld aan tintelende of gevoelloze handen of voeten, wat bij een te hoge inname of specifieke vorm van vitamine B6 kan horen. Stop met gebruik bij ernstige bijwerkingen en meld dit bij je fabrikant en bij Lareb, het bijwerkingencentrum.
Wie controleert of voedingssupplementen veilig zijn?
Van de productie tot de daadwerkelijke verkoop van een voedingssupplement, moeten alle betrokken bedrijven ervoor zorgen dat het voedingssupplement veilig is. Zo moet het voedingssupplement veilige ingrediënten bevatten in een veilige dosering. Alle bedrijven hebben een uitgebreid voedselveiligheidsplan, wat wettelijk verplicht is. Het voedselveiligheidsplan zorgt er onder andere voor dat er geen schadelijke stoffen in voedingssupplementen zitten. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (de NVWA) controleert bedrijven hierop. Als het bedrijf niet aan bepaalde eisen voldoet dan krijgen ze een boete, of als er iets mis is met een product dan kan NVWA verkoop verbieden of een product van de markt terugroepen.
Veilig gebruik van medicijnen en voedingssupplementen
Voedingssupplementen kun je in veel gevallen veilig gebruiken met medicijnen, maar niet altijd. Kijk altijd goed op het etiket of er een waarschuwing staat over gebruik bij bepaalde medicijnen. Op onze website staat ook meer informatie over wanneer je voedingssupplementen en medicijnen wel tegelijk kan gebruiken en wanneer niet. Twijfel je? Win dan advies in van je arts, diëtist of therapeut.
Doping en voedingssupplementen voor topsport
Soms kunnen voedingssupplementen verontreinigd zijn met dopinggeduide stoffen zitten, stoffen die sportprestaties kunnen verhogen. Deze stoffen zijn absoluut verboden bij topsport. Via het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) kunnen bedrijven tegen betaling hun producten laten testen op doping. Als het product wordt goedgekeurd, zal deze het NZVT logo dragen. Als (top)sporter is het dus goed om een voedingssupplement te kiezen dat getest is op de aanwezigheid van doping. Deze kan je vinden in de NZVT dopingwaaier.
Alertheid bij producten voor afslanken, prestatiebevordering of libidoverhoging
Er zijn voedingssupplementen verkrijgbaar om af te slanken, de prestaties te bevorderen of om het libido te verhogen. Deze producten bevatten in sommige gevallen farmacologische stoffen die de hartslag kunnen verhogen of de stofwisseling versnellen. De aanwezigheid van een dergelijke stof in een voedingssupplement blijft vaak onvermeld en kan gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Deze categorie middelen hebben daardoor een hoger risicoprofiel. Het is dus goed dat je vooral bij deze voedingssupplementen extra alert bent op waar je ze koopt (betrouwbare winkel of webshop) en of je bij gebruik ongewenste effecten ervaart.
Bronnen
- Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/warenwet.aspx
- Europese voedselveiligheidswet: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX%3A02002R0178-20220701&qid=1677599325832
- Bijwerkingencentrum Lareb: https://www.lareb.nl/
- NVWA: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/voedingssupplementen-en-kruidenpreparaten
- Dopingautoriteit: https://www.dopingautoriteit.nl/programmas/nzvt
- Dopingwaaier: https://dopingwaaier.nl/desktop?p=nzvt