Wat is het verschil tussen vitamine D2 en D3?
Vitamine D supplementen hebben vaak een toevoeging achter de letter. De reden is dat vitamine D verschillende vormen kent. Om de vorm te benoemen is er een cijfer achter de D toegevoegd. De twee meest belangrijke vormen voor ons lichaam zijn: cholecalciferol (vitamine D3) en ergocalciferol (vitamine D2). Ook is er nog verschil tussen synthetische en natuurlijke vitamine D. We leggen je uit hoe dit precies zit!
Vitamine D2 en D3
Je lichaam heeft zonlicht nodig om zelf vitamine D aan te maken. Daarom wordt het ook wel dé zonvitamine genoemd. Als je huid vitamine D aanmaakt, dan wordt het gevormd tot vitamine D3. In een aantal voedingsmiddelen komt deze vorm van nature ook voor in kleine hoeveelheden, zoals in vette vis, vlees en eieren. Vitamine D2 komt voor in plantaardige voeding, zoals champignons, die zijn blootgesteld aan zonlicht. In het verleden werd vitamine D2 veel gebruikt in verrijkte voedingsmiddelen. Nu is (natuurlijke) vitamine D2 grotendeels vervangen door (synthetische) vitamine D3. In Nederland wordt vitamine D3 ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bakboters.
Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen?
Je hebt per dag 10 microgram vitamine D nodig en als je boven de 70 bent neemt de behoefte toe tot 20 microgram. Zonlicht is hofleverancier voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Als je per dag 15 tot 30 minuten zonlicht pakt, dan is dat voor de meeste mensen voldoende. Helaas lukt dat door ons klimaat, werk of een andere reden niet altijd. Daarnaast kun je vitamine D uit voeding halen, maar dat is beperkt. De Gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen daarom dagelijks een voedingssupplement met vitamine D te nemen. Wil je weten of dat voor jou geldt?
Vitamine D in voedingssupplementen
Vitamine D3 is een vorm die door je lichaam goed wordt opgenomen. Daarom wordt deze synthetische vorm vaker in supplementen gebruikt dan de natuurlijke vitamine D2 vorm. Er zijn verschillende soorten voedingssupplementen beschikbaar met vitamine D. Het wordt veel verkocht als enkelvoudige vitamine, maar kan ook in een multivitamine voorkomen of in combinatiepreparaat met bijvoorbeeld omega-3 vetzuren.
Hoe herken je een vitamine D-tekort?