Hoe herken je een magnesium tekort?
Bij een tekort aan magnesium kunnen verschillende processen in het lichaam minder goed werken, waardoor je klachten kunt ervaren. Een magnesium tekort wordt ook wel hypomagnesiëmie genoemd. Magnesium staat aan de basis van honderden processen in het lichaam en werkt veelal samen met calcium. Het speelt bijvoorbeeld een rol bij het behoud van sterke (hart)spieren en een goed geheugen. Ook is het belangrijk bij de energieproductie, voor de zenuwfuncties en bot- en gebitsvorming. Daarnaast zijn er ook gezondheidseffecten voor de bloeddruk, bloedcirculatie en voor de overdracht van zenuwprikkels. Waar kun je een magnesium tekort aan herkennen, hoe ontstaat het en wat kun je er aan doen?
Symptomen van een magnesium tekort
Een tekort aan magnesium kan leiden tot veel uiteenlopende symptomen zoals:
- Spierkrampen of spierzwakte
- Vermoeidheid, lusteloosheid
- Misselijkheid
Bij een zeer ernstig magnesium tekort kun je hartritmestoornissen en stuipen krijgen. Een zeer ernstig magnesium tekort komt maar zelden voor.
Het is vaak lastig te achterhalen of de symptomen die je ervaart ook echt door een magnesium tekort komen. Je kunt het namelijk niet goed via een bloedtest vaststellen. Er zit namelijk maar een klein beetje magnesium in het bloed. De rest zit in lichaamscellen en weefsels.
Magnesium tekort door sporten, inspanning of stress
Over het algemeen heb je een verhoogde behoefte aan magnesium als je veel sport, dagelijks veel inspanning moet leveren op je werk of als je stress hebt. Het lichaam van een fanatieke sporter heeft extra magnesium nodig voor de ontspanning, kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren. Vooral als je duursporter bent en je door veel zweten extra mineralen verliest, heb je meer magnesium nodig. Na het sporten help het voor soepele spieren.
Doordat magnesium is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen kan extra magnesium bij stress bijdragen om beter te ontspannen.
Magnesium tekort door medicijngebruik
- Gebruik je een maagzuurremmer?
Huisartsen schrijven maagzuurremmers vaak voor, omdat het werkt tegen brandend maagzuur, maagzweren, maar ook om te voorkomen dat maagklachten ontstaan bij gebruik van andere medicijnen. Minder bekend is dat veelvuldig of langdurig gebruik van maagzuurremmers kan leiden tot een magnesiumtekort.
- Gebruik je een plastablet?
Het plastablet hydrochloorthiazide verlaagt de bloeddruk doordat meer zouten in de urine komen en daardoor meer vocht wordt uitgeplast. Een bijwerking is dat het magnesiumgehalte in het bloed mogelijk kan dalen en je op termijn een magnesiumtekort kunt krijgen.
- Gebruik je meer dan vijf medicijnen?
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat als je meer dan meer dan vijf medicijnen tegelijkertijd gebruikt je een tekort aan magnesium kunt krijgen.
- Gebruik je de pil?
Bij langdurig gebruik van de anticonceptiepil kan een magnesiumtekort ontstaan in je bloed.Op deze pagina kun je meer lezen over het gebruik van voedingssupplementen bij medicijnen.
Magnesium tekort bij ouderen
Bij het ouder worden veranderen veel processen in het lichaam, waardoor het kan zijn dat de magnesium uit voeding minder goed wordt opgenomen. Daarnaast hebben ouderen soms een verminderde eetlust. Hierdoor kunnen ze onvoldoende magnesium via de voeding binnenkrijgen.
De meest voorkomende oorzaak van een magnesium tekort bij ouderen is medicijngebruik.
Magnesium tekort bij vrouwen
Een specifieke oorzaak van een magnesium tekort bij vrouwen is bijvoorbeeld het langdurig gebruik van de anticonceptiepil, zoals hierboven al stond vermeld. Daarnaast kan extra magnesium nuttig zijn voor vouwen in de overgang, omdat het de gemoedstoestand, de concentratie en het energieniveau kan ondersteunen.
Hoe krijg je magnesium binnen?
Je krijgt het mineraal binnen door voedsel dat rijk is aan magnesium. In brood en graanproducten, donkergroene bladgroente, melk, melkproducten, vlees, noten en peulvruchten zit magnesium. Als aanvulling op je voeding kun je een voedingssupplement met magnesium nemen. Over het algemeen worden organische magnesiumverbindingen, zoals magnesiumcitraat, goed opgenomen door je lichaam.