Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen

Tryptofaan

Tryptofaan

Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Aminozuren zijn bouwstenen voor eiwitten, één van de belangrijke bestanddelen waaruit mensen, dieren en planten zijn opgebouwd. Tryptofaan speelt ook een rol bij de werking van het zenuwstelsel. Je lichaam kan tryptofaan niet zelf aanmaken. Je moet het dus voldoende via voeding binnenkrijgen. Tryptofaan komt vooral voor in eiwitrijke voeding. De biologisch actieve vorm van tryptofaan is L-tryptofaan. Het aminozuur is ook een voorloperstof van vitamine B3 (niacine) en 5-HTP (5-hydroxytryptofaan). Tryptofaan kan via 5-HTP worden omgezet in de neurotransmitters serotonine en melatonine. Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, is een stof die een rol heeft in zenuw- en hersencellen en betrokken is bij de overdracht van prikkels. Melatonine speelt een rol in ons dag- en nachtritme.

Wat doet Tryptofaan voor je gezondheid?

In voedingssupplementen komt vaak 5-HTP voor, in plaats van tryptofaan, omdat 5-HTP niet eerst omgezet hoeft te worden in het lichaam en het daarom een directere werking heeft. Hieronder staan dan ook de gezondheidseffecten van 5-HTP benoemd. 5-HTP wordt veelal gewonnen uit de zaden van de plant Griffonia simplicifolia.

Het volgende gezondheidseffect kan op de verpakking van voedingssupplementen met 5-HTP uit Griffonia simplicifolia staan. Bewijs voor dit gezondheidseffect wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie:

  • Voor een goede werking van het zenuwstelsel

Tryptofaan in voeding

Het aminozuur L-tryptofaan komt veel voor in eiwitrijke voeding, zoals melk, kaas, gevogelte. Maar ook in bijvoorbeeld chocolade en zonnebloempitten zit veel tryptofaan. Banaan is in mindere mate ook een bron van tryptofaan. Ter vergelijking: banaan bevat ongeveer 10 mg tryptofaan per 100 gram, terwijl 100g kip ongeveer 240 mg tryptofaan bevat. Je krijgt dagelijks naar schatting 0,5 tot 2 gram tryptofaan binnen via voeding.

Tryptofaan in voedingssupplementen

Zoals eerder benoemd wordt 5-HTP vaker toegevoegd aan voedingssupplementen, omdat deze stof niet eerst door het lichaam hoeft te worden omgezet. Maar ook L-tryptofaan wordt toegevoegd aan voedingssupplementen, vaak in combinatie met magnesium en vitamine B6, omdat deze stoffen nodig zijn voor de omzetting van tryptofaan in serotonine.

Wanneer is een aanvulling met Tryptofaan nuttig?

Bijvoorbeeld in een periode van stress of neerslachtigheid kan een aanvulling met tryptofaan nuttig zijn.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Tryptofaan?

Tryptofaan
Het is verstandig om voedingssupplementen met tryptofaan niet te gebruiken in combinatie met middelen die de hersenwerking beïnvloeden, bijvoorbeeld slaapmiddelen en/of antidepressiva. Raadpleeg je arts of apotheker bij medicijngebruik en ziekte.

Bekijk voor meer informatie onze pagina over tryptofaan en slaapmiddelen of antidepressiva

5-HTP
Vermijd gebruik van 5-HTP tijdens zwangerschap en borstvoeding en gebruik het supplement niet in combinatie met medicijnen die de hersenstofwisseling beïnvloeden, zoals antidepressiva en kalmerende middelen.

Veilige inname
De Gezondheidsraad adviseert een veilige inname van tryptofaan met voedingssupplementen tot 0,6 gram per dag voor volwassenen.

Hoeveel Tryptofaan per dag?

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor de hoeveelheid tryptofaan. Het wordt gebruikt om de hierboven genoemde gezondheidseffecten. Meestal krijg je met een voedingssupplement met tryptofaan hoeveelheden binnen, die niet noemenswaardig bijdragen aan je dagelijkse eiwitinname.

Tryptofaan