Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig
B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen

Taurine

Taurine is een zwavelhoudende stof die meerdere functies in het lichaam heeft. Het wordt in het lichaam gevormd uit de aminozuren cysteïne en methionine. Bij deze vorming is ook vitamine B6 betrokken.  De aminozuren cysteïne en methionine komen voor in plantaardige voeding. Het lichaam kan cysteïne ook vormen uit methionine.

Taurine is strikt genomen geen aminozuur, maar wordt wel vaak zo aangeduid. Voor volwassenen is taurine een semi-essentiële voedingsstof. Dat houdt in dat je lichaam het voor een gedeelte zelf aanmaakt en dat je het ook voor een gedeelte met voeding binnen moet krijgen. Het lichaam van baby’s en jonge kinderen is nog niet in staat om voldoende taurine aan te maken. Zij moeten het daarom volledig via de voeding binnenkrijgen.  

Taurine speelt een belangrijke rol in het lichaam, onder andere voor de gezondheid van het hart, spieren, ogen en het zenuwstelsel. Je lichaam gebruik taurine niet bij de vorming van lichaamseiwitten. Taurine kan van nature voorkomen in twee verschillende vormen (isomeren), namelijk L-taurine en D-taurine. L-taurine is de meest voorkomende vorm. Wanneer er over taurine gesproken wordt er meestal verwezen naar naar de L-vorm van taurine.

Wat doet Taurine voor je gezondheid?

Taurine vervult een belangrijke functie in ons zenuwstelsel en onze hartspier.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van taurine in voeding en voedingssupplementen. Er zijn aanwijzingen dat taurine de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:

  • Taurine is van belang voor het zenuwstelsel en spieren
  • Het draagt bij aan de hartfunctie en is goed voor de bloeddruk
  • Het ondersteunt de leverfunctie
  • Taurine heeft een antioxidant functie, ter bescherming van cellen en weefsels
  • Het ondersteunt de conditie van het oog

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Taurine in voeding

Taurine zit vooral in eiwitrijk dierlijk voedsel zoals vlees, vis, schaaldieren en gevogelte. Met name schelp- en schaaldieren bevatten veel taurine. Plantaardige voedsel bevat geen taurine, maar wel de aminozuren cysteïne en methionine waar taurine uit gevormd kan worden. Taurine wordt ook veel toegevoegd aan energiedrankjes. Bij verhitting van voedsel wordt een gedeelte van de taurine afgebroken.

Taurine in voedingssupplementen

Taurine wordt veel verkocht als voedingssupplement, vooral als enkelvoudig aminozuurpreparaat. Ook wordt het vaak gecombineerd met magnesium. Taurine kan dan los zijn toegevoegd aan een supplement samen met magnesium of zijn toegevoegd in de vorm van magnesiumtauraat. Deze verbinding valt na opname in je lichaam uiteen in magnesium en taurine. Het wordt soms ook toegevoegd aan multivitamines speciaal voor vegetariërs.

Wanneer is een aanvulling met Taurine nuttig?

Veganistisch eetpatroon
Mensen die een strikt veganistisch eetpatroon volgen, krijgen vrijwel geen taurine binnen via de voeding. Het lichaam maakt zelf taurine aan uit de aminozuren methionine en cysteïne, maar een aanvulling kan soms nuttig zijn. Aangezien je lichaam cysteïne kan vormen uit methionine, is de inname van cysteïne uit voeding minder essentieel voor de aanmaak van taurine in je lichaam. Als je voeding weinig methionine bevat, kan een aanvulling met taurine echter wel nuttig zijn. Plantaardige bronnen van methionine zijn noten, zaden, soja en granen.

Lage inname vitamine B6
Voor de aanmaak van taurine in het lichaam is vitamine B6 nodig. Mensen die een lage vitamine B6 status hebben in het lichaam kunnen baat hebben bij een aanvulling met taurine, omdat het lichaam dan minder taurine kan aanmaken.

Verhoogde behoefte
Als je veel of intensief sport kan je lichaam een verhoogde behoefte aan taurine hebben. Een aanvulling kan dan nuttig zijn. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat mensen met diabetes type 2 minder taurine in hun bloed hebben1. Diabetici verliezen mogelijk meer taurine via de urine. Een aanvulling zou daarom nuttig kunnen zijn. Overleg altijd eerst met een deskundige als je medicijnen gebruikt.

1) Sak, D., Erdenen, F., Müderrisoglu, C., Altunoglu, E., Sozer, V., Gungel, H., … & Uzun, H. (2019). The relationship between plasma taurine levels and diabetic complications in patients with type 2 diabetes mellitus. Biomolecules, 9(3), 96.

Baby’s
Bij baby’s en jonge kinderen is het vermogen om zelf taurine te maken nog onvoldoende ontwikkeld. Het wordt daarom toegevoegd aan flesvoeding en zit van nature in moedermelk. Een losse aanvulling van taurine is daarom niet nodig voor baby’s. Bij een gevarieerd voedingspatroon met voedingsmiddelen die taurine bevatten krijgen jonge kinderen waarschijnlijk ook voldoende taurine binnen met de voeding.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Taurine?

Tekort taurine
Een tekort aan taurine komt zelden voor. Wel zijn er groepen die vaak een lagere taurine status in het bloed hebben, zoals bijvoorbeeld veganisten of mensen met diabetes.

Veilige inname
Een inname die dagelijks wordt ingenomen met de voeding wordt als veilig beschouwd. Dagelijkse innames met voeding variëren van 40 tot 400 mg per dag. Er zijn aanwijzingen dat een taurine inname tot 4 gram (4000 mg) per dag via supplementen veilig is wanneer je het voor enkele maanden gebruikt.

Hoeveel Taurine per dag?

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor de hoeveelheid taurine. Het wordt gebruikt om de hierboven genoemde gezondheidseffecten en draagt verder niet bij aan de dagelijkse eiwitinname. Een veelgebruikte dosering in voedingssupplementen is 500 tot 1000 mg per dag.

Veelgestelde vragen

Is taurine afkomstig van stieren?

Nee, taurine in voedingssupplementen wordt synthetisch geproduceerd. Dat wil zeggen dat er geen dieren aan te pas komen. Taurine in voedingssupplementen is dus ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Taurine werd in 1827 voor het eerst geïsoleerd uit ossengal. Het werd toen gal-asparagine genoemd. Later kreeg het de naam taurine, wat afgeleid is van de Latijnse benaming voor stier ‘Taurus’. Uit deze twee gebeurtenissen zijn waarschijnlijk de verhalen ontstaan dat taurine uit stieren wordt gehaald, maar tegenwoordig heeft het niks meer met stieren te maken.

Zorgt taurine ervoor dat je niet goed kan slapen?

Doordat taurine aan energiedrankjes wordt toegevoegd denken veel mensen dat taurine opwekkende eigenschappen heeft en het er voor kan zorgen dat je niet goed slaapt. Taurine speelt een rol in lichaamsprocessen, maar het heeft geen opwekkende eigenschappen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat taurine mogelijk een positief heeft op het slaap-waak ritme1.

1) Jakaria, M., Azam, S., Haque, M. E., Jo, S. H., Uddin, M. S., Kim, I. S., & Choi, D. K. (2019). Taurine and its analogs in neurological disorders: Focus on therapeutic potential and molecular mechanisms. Redox biology, 24, 101223.