Nieuws - 14 januari 2019

Vitamine- en mineraaltekorten in de toekomst

Tegenwoordig is in veel landen het aanbod van voedsel ruim voldoende. Toch blijkt uit een onderzoek van verschillende universiteiten in de wereld dat vitamine- en mineraaltekorten veelvoorkomend blijven tot 2050. Hoe zit dit precies?

Geen honger, maar tekorten

Klimaatverandering en wereldwijde inkomensgroei spelen een belangrijke rol in het aanbod van voedsel in de toekomst. Zo kunnen bepaalde gewassen door klimaatverandering niet meer verbouwd worden, of worden ze heel duur. Of bevat bepaald voedsel minder vitamines en mineralen. Verwacht wordt dat de meeste mensen in de toekomst geen gebrek zullen hebben aan voedsel en geen honger zullen lijden, maar wel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen tekort komen. Ook zullen meer mensen overgewicht krijgen en blijft ondervoeding aanhouden in kwetsbare bevolkingsgroepen.

Tekorten tegengaan

In bepaalde regio’s hebben veel mensen een tekort aan vitamine D, calcium, vitamine E en foliumzuur. Het wordt verwacht dat deze tekorten blijven optreden, tenzij voedingsrijke voedingsmiddelen beter beschikbaar en betaalbaar worden. In het onderzoek worden landen aangeraden om te kijken hoe ze hun inwoners voedsel rijk aan voedingstoffen kunnen leveren, zodat in de toekomst voldoende vitamines en mineralen worden ingenomen. Naast meer voedingsrijke en gezonde voedingsmiddelen kunnen voedingsmiddelen verrijkt worden met vitamines en mineralen. Ook zijn supplementen een goede manier om vitamines en mineralen uit de voeding aan te vullen en om tekorten tegen te gaan.

Lees hieronder meer over de vitamines en mineralen en de kans op tekorten.

Vitamine D

Vitamine D is een vitamine die je lichaam zelf kan aanmaken. Het wordt in de huid gemaakt onder invloed van de zon. Het zit ook in eten, vooral in vette vis en wat minder in vlees en eieren. Het wordt in sommige landen aan boter, halvarine, margarine en bak- en braadproducten toegevoegd. Daarnaast kan je het binnen krijgen via een voedingssupplement. Dit laatste wordt aangeraden aan bepaalde bevolkingsgroepen in Nederland, zoals kinderen, zwangere vrouwen en senioren. Uit de voedselconsumptiepeiling 2012-2016 van RIVM blijkt dat inname van vitamine D bij veel bevolkingsgroepen laag is. Het onderzoek verwacht dat in de toekomst meer mensen over de hele wereld in verschillende leeftijdsklassen een vitamine D tekort zullen hebben. Wil je meer weten over vitamine D? Bekijk hier wat vitamine D doet en wie baat heeft bij suppletie.

Calcium

Calcium zit vooral in dierlijke producten zoals melk en kaas. Vitamine D zorgt er voor dat calcium goed wordt opgenomen in het lichaam. Uit het onderzoek blijkt dat bevolkingsgroepen met een hoger inkomen vaak meer dierlijke producten eten en daardoor een hogere calcium inname hebben, vergeleken met bevolkingsgroepen met een lager inkomen. Mogelijk heeft het calcium tekort te maken met een vitamine D tekort, omdat door lage vitamine D inname calcium minder goed wordt opgenomen. In Nederland is bij een deel van de volwassenen, met name jongvolwassenen, de inname van calcium laag, dit blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016. Wil je meer weten over calcium? Bekijk dan hier wat calcium doet en wie baat heeft bij suppletie.

Vitamine E

Vitamine E is een vet-oplosbare vitamine en zit bijvoorbeeld in noten, groene bladgroente en volkorengranen. Als in de toekomst de productie van dit voedsel afneemt en het daardoor minder gegeten wordt, is de kans op een vitamine E tekort groter. Op dit moment is er onvoldoende kennis  in Nederland om vast te stellen wat de aanbevolen inname van vitamine E is. Hierdoor is het lastig om te bepalen hoeveel mensen een tekort hebben. Wil je meer over vitamine E weten? Bekijk hier wat vitamine E doet en wie baat heeft bij suppletie.

Foliumzuur

Foliumzuur, ook wel vitamine B11, komt vooral voor in groene groente. In Nederland en ook in andere landen krijgen we van foliumzuur vaak niet voldoende van binnen. Uit de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 blijkt dat bij een deel van de volwassenen de inname van foliumzuur laag is. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het ongeboren kindje. Suppletie met foliumzuur wordt daarom aangeraden aan vrouwen met een kinderwens, tijdens zwangerschap en tijdens borstvoeding. Wil je meer weten over foliumzuur? Bekijk hier wat foliumzuur doet en wie baat heeft bij suppletie.


Bron:

Nelson, Gerald; Bogard, Jessica; Lividini, Keith; Arsenault, Joanne; Riley, Malcolm; Sulser, Timothy B.; Wiebe, Keith D.; Rosegrant, Mark W.; et al. 2018. Income growth and climate change effects on global nutrition security to mid-century. Nature Sustainability 1(12): 773-781. https://doi.org/10.1038/s41893-018-0192-z

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Voedselconsumptiepeiling 2012-2016. https://wateetnederland.nl/