Vragen over supplementen – deel 3
Veel van jullie hebben onze stand bezocht op de Nationale Gezondheidsbeurs en een vraag gesteld op de vragenwand. In onze nieuwsbrieven zullen we de komende tijd jullie vragen gaan beantwoorden. Daarnaast blijf je via de nieuwsbrief op de hoogte van het nieuws en leuke feitjes over voedingssupplementen!
Wat gebeurt er als je teveel vitamine D inneemt?
Vitamine D is een vet-oplosbare vitamine die je bij een teveel niet zomaar uit plast. Het kan dus voorkomen dat een bepaalde hoeveelheid vitamine D zich in het lichaam stapelt. Dit heeft niet gauw negatieve effecten. Zo bouw je in de zomer vaak een vitamine D voorraad op voor de winter. Alleen wanneer iemand langdurig een extreem hoge dosering vitamine D slikt, kan dit slecht zijn. De veilige bovengrens voor dagelijks gebruik bij volwassenen is vastgesteld op 100 microgram vitamine D per dag.
Bij een normale voeding en het opvolgen van het advies voor inname van supplementen speelt het gevaar voor te hoge hoeveelheden in het lichaam niet. Ook langdurige blootstelling aan zonlicht geeft geen risico op een teveel aan vitamine D; de huid vermindert dan namelijk de aanmaak. Een overdosis vitamine D komt bij gezonde mensen dan ook zelden voor.
Welk supplement kan ik nemen ter voorkoming van osteoporose?
Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd en komt voornamelijk voor bij ouderen.
Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Een ziekte, zoals osteoporose kan niet worden voorkomen door enkel het slikken van voedingssupplementen. Goede, gevarieerde voeding en voldoende beweging zijn ook erg belangrijk.
Wel kunnen bepaalde voedingssupplementen je botten sterker en gezonder maken. De belangrijkste voedingstoffen voor je botten zijn: vitamine D, calcium, magnesium en vitamine K. Ook mangaan en fosfor zijn belangrijke mineralen voor je botgezondheid. Lees hier meer.
Op welk moment kun je het beste vitamine C innemen en in combinatie met welke voedingsmiddelen?
Vitamine C kun je het beste tijdens de maaltijd innemen, omdat het de opname van ijzer uit de maaltijd verbetert. Het maakt niet uit of je een vitamine C supplement tijdens het ontbijt, de lunch of bij het avondeten inneemt. Aangeraden wordt om een vast moment van de dag te kiezen. Zo is de kans op vergeten kleiner.
Is het zinvol om Q10 te slikken wanneer je ouder wordt?
De concentratie Co-enzym Q10 in je lichaam vermindert naarmate je ouder wordt. Het kan dan zinvol zijn om een supplement met Q10 te slikken. Co-enzym Q10 is een stof die betrokken is bij het vrijmaken van energie in onze cellen. Het is ook een anti-oxidant.
Bij het gebruik van statines (cholesterolverlagers) is het aan te raden om extra Q10 te slikken, omdat statines co-enzym Q10 verbruiken, wat kan leiden tot energieverlies en spierpijn.
Is er een supplement wat goed helpt bij pukkeltjes?
Dit is een lastige vraag. Voor een juist advies is het belangrijk om eerst de oorzaak in beeld te hebben. Het ontstaan van pukkeltjes kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer de problemen met de huid ontstaan in de darmen, kunnen probiotica helpen. Raadpleeg een deskundige voor een juist persoonlijk advies.
Wat is de juiste verbinding en de juiste dosering vitamine B12 wanneer ik een tekort heb?
Voor de opname uit voeding in het lichaam is vitamine B12 afhankelijk van een bepaalde stof die in de maag wordt gemaakt, de zogenaamde intrinsieke factor. Wanneer deze stof niet voldoende aanwezig is of de maagzuurproductie afneemt, is de opname van vitamine B12 verlaagd. Dit komt vooral bij ouderen veel voor. Dat zorgt voor een vitamine B12 tekort. Een tekort aan vitamine B12 kan ook andere oorzaken hebben.
Bij mensen met een vitamine B12 tekort (< 148 pmol/l) en een verlaagde opname is het advies om een hoge dosering (1000 – 2000 microgram) vitamine B12 per dag te nemen. Deze dosering is vele malen hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge inname van vitamine B12. Je ziet vaak dat artsen kiezen voor vitamine B12 injecties, maar ook met voedingssupplementen kan het vitamine B12 gehalte in je lichaam weer voldoende stijgen. Bij een normale opname in het lichaam is een minder hoge dosering voldoende.
In supplementen worden verschillende verbindingen van vitamine B12 gebruikt. Ze zijn allemaal synthetisch, wat wil zeggen dat ze niet in de natuur voorkomen. De meest voorkomende verbindingen in supplementen zijn cyano- en hydroxycobalamine. Deze vormen moeten in het lichaam nog worden omgezet in de actieve vorm. De laatste jaren komen er ook steeds meer supplementen op de markt met de actieve vorm, methylcobalamine. Het lichaam beschikt dan gelijk over de actieve vorm en omzetting is niet meer nodig. Het is niet zo te zeggen wat de beste verbinding is. Hier is nog meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig. In zijn algemeenheid geldt dat vitamine B12 uit voedingssupplementen beter in het lichaam wordt opgenomen dan de vitamine B12 uit voeding.
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is van belang voor gezonde bloedcellen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Ook lijkt vitamine B12 bij ouderen een rol te spelen bij het geheugen.