Veilige bovengrens vitamine D verhoogd
Het veilige niveau voor vitamine D is naar boven bijgesteld. Het Europese wetenschappelijk adviesorgaan, de EFSA, heeft op basis van recente onderzoeken een nieuw advies uitgebracht over welke hoeveelheden vitamine D veilig zijn.
- Voor volwassenen is het veilige niveau verdubbeld van 50 microgram naar 100 microgram per dag. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
- Voor kinderen vanaf 10 jaar is de bovengrens verhoogd van 50 microgram naar 100 microgram per dag.
- Voor kinderen onder de 10 jaar is de veilige bovengrens verdubbeld van 25 microgram naar 50 microgram per dag.
- Voor zuigelingen blijft het veilige niveau 25 microgram.
De EFSA concludeerde zelfs dat een dagelijkse hoeveelheid van 250 microgram per dag geen klachten geeft. Om het zekere voor het onzekere te nemen, stelde zij toch de veilige bovengrens vast op 100 microgram per dag.
Het veilige niveau is een hoeveelheid waarbij is aangetoond dat er bij langdurig dagelijks gebruik geen gezondheidsproblemen optreden. Het veilige niveau ligt vaak vele malen hoger dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). In Nederland adviseert de Gezondheidsraad extra vitamine D aan bepaalde groepen, waaronder kinderen, zwangeren en ouderen. Die hoeveelheden liggen op 10 of 20 microgram extra per dag, dus ver onder de veilige bovengrens.
De veilige bovengrens wordt gebruikt om te bepalen welke hoeveelheden maximaal aan voedingssupplementen mogen worden toegevoegd. Een voedingssupplement is dus veilig te gebruiken naast je voeding, wanneer je het advies op het etiket van een voedingssupplement volgt.
Bron: EFSA