Nieuws - 12 november 2024

Ashwagandha tegen ouderdom: veelbelovend, maar verder onderzoek nodig

Ouder worden is een natuurlijk proces, waarbij de functies in ons lichaam geleidelijk achteruitgaan. Een opvallend onderdeel hiervan is de geleidelijke toename van ontstekingen in het lichaam, wat ook wel ‘inflammaging’ wordt genoemd. Ouderdomsgerelateerde ontstekingen, zijn langdurige, lichte ontstekingen die kunnen leiden tot ziektes zoals hartproblemen en hersenaandoeningen. Daarom is er veel onderzoek naar manieren om deze ouderdomsgerelateerde ontstekingen te beperken. Het kruid Withania somnifera, beter bekend als Ashwagandha, lijkt hier een veelbelovende rol in te spelen.

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha wordt al duizenden jaren traditioneel gebruikt in India, vanwege de positieve werking op de geest en het lichaam. Het heeft helende en verjongende eigenschappen en staat ook bekends als ‘Indiase ginseng’, ‘winterkers’ of ‘koninklijk kruid’. De belangrijkste stoffen in Ashwagandha zijn de withanoliden, die vooral in de wortels van de plant zitten. Deze stoffen helpen bij het ondersteunen van het immuunsysteem, beschermen de hersenen, en verminderen stress in het lichaam.

Ashwagandha en ouderdomsontstekingen

Een nieuw review artikel, waarin de resultaten van verschillende onderzoeken worden samengevat, laat zien dat Ashwagandha mogelijk helpt om ouderdomsontstekingen te verminderen. Ashwagandha werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend in verschillende organen, zoals de hersenen, longen, nieren en lever. Ook laten studies met cellen en dieren zien dat Ashwagandha bepaalde stoffen in het lichaam kan verminderen die zorgen voor ontstekingen.

Mogelijk werkt Ashwagandha niet alleen ontstekingsremmend, maar het kruid lijkt ook cellen te beschermen tegen oxidatieve-stress en DNA-schade. Bij oxidatieve stress kunnen schadelijke stoffen (vrije radicalen) de cellen beschadigen. Deze beschadigingen versnellen het verouderingsproces. Ashwagandha activeert mogelijk een mechanisme dat veroudering van cellen tegengaat en stimuleert daarnaast ook de aanmaak van stoffen die cellen beschermen.

Onderzoek in mensen is nodig

Tot nu toe is het meeste onderzoek naar Ashwagandha en veroudering gedaan in laboratoria met cellen en dieren. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn er nog weinig grote onderzoeken bij mensen gedaan. Er is dus nog meer onderzoek nodig om te weten of Ashwagandha echt kan helpen bij gezond ouder worden.


Bron:

Basudkar, V., Gujrati, G., Ajgaonkar, S., Gandhi, M., Mehta, D., & Nair, S. (2024). Emerging Vistas for the Nutraceutical Withania somnifera in Inflammaging. Pharmaceuticals, 17(5), 597.