Botontkalking of kaliumtekort door gebruik corticosteroïden
Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Het komt bijvoorbeeld voor dat het slikken van bepaalde medicijnen een tekort veroorzaakt aan sommige vitamines of mineralen. Een bekende bijwerking bij het gebruik van corticosteroïden is botontkalking. Bij langdurig gebruik van corticosteroïden, kan het daarom nodig zijn extra calcium en vitamine D te nemen. Ook neemt je lichaam minder kalium op. Daardoor kan een kaliumtekort ontstaan.
Waar moet ik op letten als ik langere tijd corticosteroïden slik?
Corticosteroïden, zoals prednison of prednisolon, zijn hormonen die ontstekingen in je lichaam kunnen voorkomen. Een bijwerking van corticosteroïden is botontkalking. Dit komt doordat de aanmaak van botten wordt geremd. Ook neemt je lichaam minder calcium op in de darmen en verwijderen de nieren meer calcium uit het lichaam. Een andere bijwerking is dat het lichaam minder kalium opneemt. Dit zorgt soms voor een tekort aan kalium, vooral als je tegelijk plastabletten gebruikt.
Hoe voorkom ik botontkalking?
Als je langer dan 3 maanden corticosteroïden gebruikt of moet gaan gebruiken, kan het nodig zijn extra calcium en vitamine D te nemen. Calcium ondersteunt namelijk de groei en ontwikkeling van de botten. Daarbij is vitamine D belangrijk om de opname van calcium in de botten te verhogen. Naast calcium en vitamine D, kan je in aanmerking komen voor het gebruik van medicijnen die botontkalking kunnen voorkomen. Dit is wel afhankelijk van je leeftijd, geslacht en gebruikte dosering van het medicijn. Overleg met je arts of apotheker of je hiervoor in aanmerking komt.
Hoe voorkom ik een tekort aan kalium?
Een tekort aan kalium herken je aan klachten als hartkloppingen, vermoeidheid, spierkrampen of slappe spieren. Herken je klachten, of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je arts. Bij een ernstig tekort kan de arts je mogelijk medicijnen voorschrijven. Bij een mild tekort wordt doorgaans het gebruik van voedingssupplementen aanbevolen.